Γερμανία: Η πρώτη συνεδρίαση της Bundestag με τη νέα σύνθεση

0
144

Γερμανία: Επίσημη πρώτη για τη νέα γερμανική Βουλή (Bundestag) η οποία αποτελείται από τους αιρετούς που εκλέχθηκαν κατά τις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές.

Την πρώτη συνεδρίασή με τη νέα σύνθεσή του πραγματοποιεί σήμερα το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ανοίγοντας έτσι την 20ή νομοθετική περίοδο στη Γερμανία.

Γερμανία

Γερμανία: Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί εδώ πως το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο συνιστά και το πλέον πολυάριθμο της ιστορίας του στη χώρα, μετρώντας συνολικά 736 μέλη.

Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο απερχόμενος Πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την ιδιότητα όμως του παλαιότερου μέλους του Κοινοβουλίου. Είχε προηγηθεί απόρριψη του αιτήματος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) να προεδρεύσει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος ωστόσο είναι ο πλέον ηλικιωμένος βουλευτής, αλλά όχι εκείνος με την πιο μακρά θητεία στο Σώμα.

Γερμανία

Στην τελευταία του ομιλία από το Προεδρείο, ο κ. Σόιμπλε ζήτησε άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να σταματήσει η διαρκής αύξηση του αριθμού των μελών του. Η Bundestag αριθμεί κανονικά 598 βουλευτές, το σύστημα ωστόσο επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή επιπλέον μελών, με αποτέλεσμα να έχει φθάσει για τη νέα περίοδο τους 736, από 709 την προηγούμενη περίοδο.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης θα γίνει και η εκλογή του νέου Προεδρείου, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ως πρώτη πολιτική δύναμη, να προτείνει ως Πρόεδρο την Μπέρμπελ Μπας. Όπως και κατά την προηγούμενη περίοδο, δεν αναμένεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος από την ΚΟ της AfD.

Μέρκελ

Στη νέα Βουλή ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι τα 47,5 έτη, ενώ το ένα τρίτο είναι κάτω των 40 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες βουλευτές αποτελούν το 34,8% του συνόλου, ποσοστό κατά δύο μονάδες αυξημένο από το 2017. Μετά τη συνεδρίαση, η Καγκελάριος ‘Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος θα της ζητήσει να παραμείνει στη θέση της ως υπηρεσιακή, μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Εκείνη με τη σειρά της θα ζητήσει το ίδιο από τα μέλη της κυβέρνησής της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr