Γερμανία: “Καμπανάκι” από Λίντνερ για την υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας από την Κίνα

0
50

“Επικίνδυνη εξέλιξη: Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα υπερδιπλασιάστηκε το 2022”, έγραψε ο Λίντνερ στο Twitter. “Πρέπει να μάθουμε από την εμπειρία με τη Ρωσία”. Η Γερμανία πρέπει “επειγόντως” να επανεξετάσει και να επικεντρωθεί σε περισσότερο ελεύθερο εμπόριο με “εταίρους αξίας”, είπε.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε σε περισσότερα από 84 δισ. ευρώ (89,7 δισ. δολάρια) πέρυσι από περίπου 39 δισ. ευρώ το 2021.

Οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι γερμανικές εταιρείες εξήγαγαν μόνο 3% περισσότερες εξαγωγές προς την Κίνα την ίδια περίοδο. Συγκριτικά, οι εξαγωγές της Γερμανίας προς όλες τις άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 14%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, γνωστό και ως IW.

“Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά προβληματική”, δήλωσε ο Jürgen Matthes, επικεφαλής των παγκόσμιων και περιφερειακών αγορών στο IW. “Η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές αποτελεί γεωπολιτικό κίνδυνο. Διότι η γερμανική οικονομία θα ήταν ευάλωτη σε εκβιασμούς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για την Ταϊβάν”.

Πηγή: Pagenews.gr