Γερμανία κορωνοϊός: Αυξήθηκε το RO μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

0
47

Γερμανία κορωνοϊός: Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφει η Γερμανία, λίγες ημέρες αφού οι αρχές ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας ανησυχία ότι η πανδημία ενδέχεται να βγει ξανά εκτός ελέγχου. Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της Covid-19 (RΟ) ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 1,1 άλλους.

Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υποκύπτοντας στις πιέσεις των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων. Ωστόσο, την ίδια ώρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «έκτακτου φρένου» για την επαναφορά των περιορισμών σε περίπτωση που αυξηθεί ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητής επιδημιολογίας, προειδοποίησε ότι η covid-19 ενδέχεται να αρχίσει να μεταδίδεται ξανά με γοργούς ρυθμούς, αφού είδε μεγάλα πλήθη πολιτών να βρίσκονται στους δρόμου της Κολονίας. «Θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο ρυθμός RΟ θα ξεπεράσει το 1 και θα επιστρέψουμε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε.

Σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 667 για να φτάσει συνολικά τις 169.218. Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τις 7.395. «Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα εξακολουθήσει να μειώνεται, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, ή αν θα αυξηθεί ξανά», σχολίασε το ινστιτούτο σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Σάββατο. «Η αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής απαιτεί στενή παρακολούθηση της κατάστασης», πρόσθεσε.

Η Γερμανία βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όμως έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των νεκρών χάρις κυρίως στη διενέργεια πολλών διαγνωστικών τεστ και στο υγειονομικό της σύστημα το οποίο λειτουργεί καλά και έχει πολλούς πόρους. Στην πιο πρόσφατη φάση της διαχείρισης της επιδημίας, το Βερολίνο έχει μεταφέρει μεγάλο βάρος στις τοπικές αρχές για να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν νέες εστίες, καταγγέλλουν οι επικριτές του συστήματος αυτού.

Πηγή: Pagenews.gr