Γερμανία: Μισθός 1.200€ το μήνα σε 122 άτομα

0
209

Ένα αρκετά ενδιαφέρον πείραμα λαμβάνει χώρα στην Γερμανία .

Ένα παράξενο πείραμα ξεκίνησε στη Γερμανία, στο πλαίσιο του οποίου οι 122 συμμετέχοντες θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια, ουσιαστικά χωρίς υποχρεώσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της επίδρασης που έχει ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα, σε όσους το λαμβάνουν.

«Ερευνούμε, για την ώρα σε πρώτη φάση, τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ενός εισοδήματος άνευ όρων», δήλωσε ο Γιούργκεν Σουπ, επικεφαλής της έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών.
Και συνέχισε
«Διαθέτουν μια οικονομική ασφάλεια για δύο χρόνια ύψους 1.200 ευρώ. Τι θα κάνουν με αυτά τα χρήματα; Θα τα ξοδέψουν ή θα βάλουν κάτι στην άκρη γιατί στη ζωή πάντα μπορεί κάτι να συμβεί και πρέπει να έχουν μια οικονομική κάλυψη;»,

Όσοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πείραμα δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα για την προσωπική και οικονομική τους κατάσταση και τους επιτρέπεται να εργάζονται όσο θέλουν κατά τη διάρκεια του πειράματος. Η μόνη υποχρέωσή τους είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος, να συμπληρώσουν online επτά ερωτηματολόγια, κατά τη διάρκεια των τριών ετών που θα διαρκέσει η έρευνα.

Το κοινωνικό πείραμα χρηματοδοτείται από 150.000 ιδιώτες δωρητές, ενώ τα χρήματα δεν φορολογούνται.

Η ιδέα ξεκίνησε από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Το βασικό εισόδημά μου» με έδρα στο Βερολίνο. Τα μέλη του είναι πεπεισμένα ότι ένα τέτοιο βασικό εισόδημα σε όλους τους πολίτες θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της σύχρονης ζωής.

«Ίσως θα είχα περισσότερο θάρρος να πάρω κάποιες αποφάσεις, να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας, να αλλάξω επάγγελμα ή να αποκτήσω νέες δεξιότητες», ανέφερε ο επικεφαλής Γιούργκεν Σουπ.
Συμπληρώνοντας
«Η συζήτηση για ένα βασικό εισόδημα για όλους δεν είναι νέα και έχει λάβει έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα. Όσοι είναι αντίθετοι στην ιδέα ενός βασικού εισοδήματος θεωρούν ότι πρόκειται για ουτοπία ή κάνουν λόγο για αριστερές φαντασιώσεις».

Η θέση του Μπρομάιερ

Επίσης ο Μίχαελ Μπρομάιερ, του σωματείου «Το βασικό εισόδημά μου» παραδέχεται πως τα αποτελέσματα του πειράματος παραμένουν ανοιχτά και ακόμη ασαφή. «Είμαι κάπως ανήσυχος γιατί φυσικά από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να προκύψει ότι το βασικό εισόδημα δεν έχει τελικά την επιτυχία, που εμείς στην έρευνά μας θεωρούμε ότι μπορεί να έχει», ανέφερε. Σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο πείραμα δεν λύνει όλα τα προβλήματα, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σουπ. Βοηθά όμως να δοθούν κάποιες απαντήσεις για το τι κάνουν οι άνθρωποι με τα χρήματα που διαθέτουν.

Αντίστοιχο πείραμα έγινε και στη Φινλανδία, με διφορούμενα συμπεράσματα, ενώ παρόμοια έρευνα- με δημόσια χρηματοδότηση- ξεκίνησε στον Καναδά, αλλά διεκόπη γρήγορα για πολιτικούς λόγους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr