Γερμανικές εκλογές: Μάχη στήθος με στήθος για CDU – SPD

0
46

Γερμανικές εκλογές: Μειώνεται η διαφορά μεταξύ του CDU και του SPD με τον Όλαφ Σολτς να έρχεται πρώτος, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η Γερμανία βρίσκεται μόλις έξι εβδομάδες μακριά από τις ομοσπονδιακές εκλογές, με τα επιτελεία των κομμάτων να ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη. Από ότι όλα δείχνουν ο Αρμίν Λάσετ αναμένεται να έχει δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς μετά το περιστατικό λογοκλοπής το CDU έχει πάρει την κάτω βόλτα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες (21%) έχουν ανακάμψει πλέον και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (23%), οι οποίοι παραμένουν σε πτωτική τροχιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD. Πρώτος στις προτιμήσεις για καγκελάριος παραμένει ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς (41%). Ακολουθούν με μεγάλη απόσταση ο συντηρητικός Άρμιν Λάσετ (16%) και η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ (12%).

Σε απόσταση αναπνοής το CDU και το SPD

Εάν οι γενικές εκλογές διεξάγονταν την Κυριακή, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) θα λάμβανε 21%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Infratest, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό τού πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. Θα λάμβανε δηλαδή 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD και θα κατέγραφε το υψηλότερο ποσοστό του, από τον Ιανουάριο του 2018.

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα λάμβαναν το 23% των ψήφων και θα έχαναν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD. Το 17% (-2% ) θα επέλεγε τους Πράσινους και το 13%(+1%) το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP). Το ποσοστό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανέρχεται στο 11% (+1%) και του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο 7% (+1%).

Στο 25% όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση

Kυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) προτιμά το 30% (-5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), όπως επίσης ένα άλλο 30% (+6%) επιθυμεί κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες.

Κυβέρνηση υπό τους Πράσινους προτιμά το 15% (-1%), ενώ το 25% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να μην εκφράζει καμία προτίμηση.

Στην περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελαρίου, το 41% (+6%) των Γερμανών θα ψήφιζε τον Όλαφ Σολτς για διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ. Το 16% (-4%) θα ήθελε να δει καγκελάριο τον συντηρητικό Άρμιν Λάσετ και το 12 % (-4%) την Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ. Τρεις στους δέκα ερωτηθέντες, συγκεκριμένα το 31% (+2%), δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεσμευτούν για κανέναν από τους τρεις υποψηφίους για την καγκελαρία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr