Γερμανός ΥΠΕΞ στη Λιβύη: Στην Τρίπολη μεταβαίνει ο Χάικο Μάας για να συναντηθεί με τον Σάρατζ

0
41

Η Γερμανία φαίνεται να θέλει να πάρει πιο ενεργή θέση σε όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μιας και η χώρα της Αφρικής αντιμετωπίζει εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και διεθνείς παρεμβάσεις, με την Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Γαλλία να εμπλέκονται πιο ενεργά στο μέλλον του εμφυλίου που δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί.

Ο Χάικο Μάας έφθασε σήμερα στη Λιβύη για μια επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί και έχει στόχο να παρακινήσει σε διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στη Λιβύη μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, όταν οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν σε μια ειρηνευτική διαδικασία που τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό διακοπεί.

«Βλέπουμε μια απατηλή ηρεμία αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Αμφότερες οι πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα σε μαζική κλίμακα και να εμποδίζουν τις προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μάας κατά τη άφιξή του.

Ο Μάας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Φάγεζ Σάρατζ στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να συζητήσουν τον βίαιο αγώνα για την εξουσία ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι Λίβυοι υπουργοί Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα και Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα πρόκειται επίσης να συμμετάσχουν στις συνομιλίες κατά τις οποίες θα εξετασθούν «τρόποι για την έξοδο απ’ αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως σκοπεύει να συζητήσει μια πρόταση του ΟΗΕ για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη, η οποία αποτελεί μια σημαντική πύλη προς τις μεγάλες πετρελαιοπηγές της χώρας στα ανατολικά.

Σχεδιάζεται επίσης μια συνάντηση με τον Μούσταφα Σανάλαχ, τον πρόεδρο της λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC).

«Ο τερματισμός του πετρελαϊκού αποκλεισμού και μια πιο δίκαιη διανομή των πετρελαϊκών εσόδων είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για μια λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη», δήλωσε ο Μάας.

Μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Μάας πρόκειται να ταξιδέψει στο Αμπού Ντάμπι, μετά τη συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων.

Ο Μάας δήλωσε πως σχεδιάζει να συγχαρεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντάλα Μπιν Ζάγεντ αλ Ναγιάν για την ιστορική αυτή κίνηση, ενώ θα συζητήσει επίσης μαζί του την κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και στο Ιράν, τη Συρία, το Κατάρ και τον Λίβανο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr