Για ύποπτη «πυρηνική δραστηριότητα» κατηγορεί την Ουκρανία , η Ρωσία

0
58

Η Μόσχα έχει πει κατ΄επανάληψη πως το Κίεβο υφίσταται μεγάλες απώλειες, περιλαμβανομένου εξοπλισμού που έχει προμηθεύσει η Δύση, κατά την αντεπίθεσή της που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένας από τους αρχικατασκόπους της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ερευνήσουν την ουκρανική πυρηνική δραστηριότητα η οποία είπε μπορεί να σημαίνει ότι το Κίεβο εργάζεται για μια “βρόμικη βόμβα”.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας SVR δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια. Το Κίεβο έχει πει κατά το παρελθόν πως παίρνει πολύ σοβαρά τις ευθύνες του για την πυρηνική ενέργεια, κατηγορώντας τη Ρωσία για απερισκεψία σε σχέση με τον έλεγχο που ασκεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

Ο Ναρίσκιν ανέφερε σε δήλωσή του πως η υπηρεσία του έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια παρτίδα “ακτινοβολημένου καυσίμου” στάλθηκε μυστικά από τον πυρηνικό σταθμό Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία για απόρριψη σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξαντλημένου καυσίμου στο Τσερνόμπιλ.

Είπε πως η ενέργεια αυτή, την οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή, είναι ύποπτη και θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο αν το Κίεβο σκοπεύει να κατασκευάσει “βρόμικη βόμβα”, συνδυάζοντας ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια τέτοια “βρόμικη βόμβα”, εν μέσω φόβων και στις δύο πλευρές ότι οι μάχες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις λίγες ημέρες αφότου εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή.

Σύμφωνα εξάλλου με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ναρίσκιν είπε πως ο θάνατος μεγάλου αριθμού Ουκρανών στρατιωτών που έχουν εκπαιδευθεί από το ΝΑΤΟ και η καταστροφή του εξοπλισμού τους θα υπονομεύσει τις ικανότητες μάχης του ουκρανικού στρατού.

Η Μόσχα έχει πει κατ΄επανάληψη πως το Κίεβο υφίσταται μεγάλες απώλειες, περιλαμβανομένου εξοπλισμού που έχει προμηθεύσει η Δύση, κατά την αντεπίθεσή της που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr