Γιάννης Σαρακιώτης: «Ξεχασμένοι από την πολιτεία και οι καλλιτέχνες, που υπηρετούν τη δημοτική παράδοση»

0
37

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών, οι οποίοι υπηρετούν τη δημοτική παράδοση. Όπως επισημαίνει, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν δεχθεί ισχυρότατο οικονομικό πλήγμα, εξαιτίας της εύλογης αναστολής διοργάνωσης των πανηγυριών και άλλων συναφών εκδηλώσεων.

Ο κ. Σαρακιώτης υπενθυμίζει, επίσης, ότι οι εν λόγω μουσικοί «παραμένουν άνεργοι από τα μέσα Μαρτίου, περίοδο έναρξης της γενικής απαγόρευσης των καλλιτεχνικών δρώμενων, ενώ έκτοτε έχουν λάβει μόνο το επίδομα ειδικού σκοπού, συνολικού ύψους 1.334 ευρώ», ενώ καθίσταται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη χρηματική ενίσχυση «δεν είναι επ’ ουδενί επαρκής για την εξασφάλιση των προς το ζην για μια περίοδο συνολικά πέντε μηνών».

Γι’ αυτό το λόγο, ο βουλευτής Φθιώτιδας κάλεσε, μέσω της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του, το υπουργείο Εργασίας να στηρίξει το συγκεκριμένο κλάδο μέσω είτε απαλλαγής από τρέχουσες υποχρεώσεις, είτε καταβολής επιδομάτων στήριξης, με δεδομένο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και η πλήρης επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας είναι αβέβαιη. Όπως διαπιστώνει ο κ. Σαρακιώτης, ικανοποιητική λύση θα μπορούσε να είχε βρεθεί, αν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη θεσμοθέτηση ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν του το σύνολο του νοικοκυριού των πολιτών, που το εισόδημά τους έχει μειωθεί λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Ένα τέτοιας κατεύθυνσης μέτρο εισοδηματικής ενίσχυσης θα βοηθούσε ουσιαστικά τις περιπτώσεις των καλλιτεχνών, που υπηρετούν τη δημοτική παράδοση.

Αναλυτικά τι προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θεσμοθέτηση του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης:

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε κάνει ειδική αναφορά στο εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Τσίπρας τότε υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται σε χώρες της Ευρώπης, και ειδικότερα του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και αποτελεί μια κεντρική επιλογή των δυνάμεων της κεντροαριστεράς πανευρωπαϊκά. Αφορά διάστημα 4 μηνών για 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εποχικοί εργαζόμενοι, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ. Προβλέπει 400 ευρώ για κάθε πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr