Γιάννης Στουρνάρας: Οι 5 +1 προκλήσεις της οικονομίας για την επόμενη κυβέρνηση

0
52

Οι επισημάνσεις του διοικητική της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα

Έχει μεν αλλάξει κεφάλαιο η Ελλάδα, με την ελληνική οικονομία να παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις σε ΑΕΠ και χρέος, όμως παραμένουν οι παθογένειες, κυρίως, στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου έχει να αντιμετωπίσει  μία σειρά από προκλήσεις, μερικές εκ των οποίων περιγράφει ο διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε συνέντευξή του στο in, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφέρεται στις κακοδαιμονίες της χώρας, όπως τη φοροδιαφυγή αλλά κι ο να υποκαταστήσουμε εισαγωγές και να αυξήσουμε τις εξαγωγές. Βάζει στο τραπέζι την επένδυση σε Παιδεία και Υγεία και προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει με άμεση προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το κ. Στουρνάρα, χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής που θα κινηθεί «με αποφασιστικότητα και ταχύτητα».

Οι 5+1 προκλήσεις, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ είναι: 

Τεράστια φοροδιαφυγή

Το πρόβλημα στη φορολογία, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, δεν είναι να αλλάξουμε τους συντελεστές, αλλά να πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή, στην οποία είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης. Αναφέρει ο διοικητής: «Θα προτιμούσα η διαμάχη να ήταν σε τρόπους πάταξης της τεράστιας φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ας ξεχάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ήταν υψηλοί πέσανε, ας μείνουν εκεί, ενδεχομένως να δούμε λίγο τη φορολόγηση της εργασίας, ειδικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μην πειράξουμε φορολογικούς συντελεστές, ας δούμε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και κυρίως να δούμε πώς θα πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή. Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ».

 Υγεία και δημόσια Παιδεία

Πρέπει να επενδύσουμε, τονίζει  κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι έπεσαν πολύ οι επενδύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυξάνονται τώρα, αλλά αυτή τη στιγμή είχαμε πέσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουμε φτάσει στο 14% του ΑΕΠ, μιλάω για εθνικές επενδύσεις και ιδιωτικές και δημόσιες, πρέπει να πάμε τουλάχιστον στο 23% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Δε μπορούμε να συγκλίνουμε αλλιώς.

Ξέρετε, έπεσε πολύ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει αρχίσει σιγά-σιγά κι ανεβαίνει. Για να μπορέσουμε να συγκλίνουμε, χρειάζεται να επενδύσουμε. Απ’ την άλλη μεριά, χρειάζεται να φτιάξουμε περισσότερο την Υγεία μας, να φτιάξουμε την Παιδεία, τη δημόσια Παιδεία.

Υποκατάσταση εισαγωγών

Λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, έχουμε πολύ μεγάλες ανάγκες για αμυντικές δαπάνες. Άρα λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλη εγχώρια ζήτηση. Εάν δε θέλουμε να μας δημιουργηθούν προβλήματα είτε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είτε στον πληθωρισμό, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε μαζί με τις επενδύσεις, θα πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας πού όμως: Κυρίως στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που είναι αντικείμενο διεθνούς εμπορίου.

Ανταγωνιστικό είναι οτιδήποτε σήμερα, το οποίο αυξάνει τις εξαγωγές και μειώνει τις εισαγωγές. Και στις μεν εξαγωγές, έχουμε πάει πολύ καλά. Έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές μας, κάτι που δεν το περίμεναν οι εταίροι μας, από 20% του ΑΕΠ, μιλάω για αγαθά και υπηρεσίες, στο περίπου 40%. Έχουμε φτάσει την Πορτογαλία. Εκεί που υστερούμε ακόμα, είναι στην υποκατάσταση εισαγωγών. Δε μπορεί η Ελλάδα με τη βιοποικιλότητα που τη διακρίνει, να είναι καθαρός εισαγωγέας τροφίμων στο βαθμό που είναι σήμερα».

Αύξηση των εξαγωγών

Πρέπει να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε εξαγωγές. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο τουρισμός για παράδειγμα έχει γνωρίσει μια πολύ μεγάλη άνθηση. Επίσης, εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ακόμα και υψηλής τεχνολογίας αγαθά. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι στην υποκατάσταση εισαγωγών. Τρόφιμα, ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας. Πρέπει να το βάλουμε μπροστά. Πράσινη ενέργεια, και δεν είναι μόνο ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, πρέπει και αποθηκευτικούς χώρους, πρέπει και δίκτυα. Να ενώσουμε την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά. Άρα έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Μεταρρυθμίσεις και κυβέρνηση μακράς πνοής

Προτείνει, ο κ. Στουρνάρας, μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει με άμεση προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το κ. Στουρνάρα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής που θα κινηθεί «με αποφασιστικότητα και ταχύτητα».  Με αφορμή τη νέα περίοδο που έρχεται με αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ο κ. Στουρνάρας τονίζει: «Όχι δε θα έχουμε λιτότητα, το να έχεις κανόνες δημοσιονομικούς δε σημαίνει λιτότητα. Το αντίθετο. Σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, μπορούν ν’ αυξάνονται οι μισθοί. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί έτσι να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο και των μισθωτών και των συνταξιούχων». Τονίζει επίσης «νομίζω ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αφετηρία πολύ ευνοϊκή. Παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον, εμπεριέχει πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Έχουμε γεωπολιτική αστάθεια, λίγο πάνω από τη γειτονιά μας, έχουμε συγκρούσεις γεωπολιτικές μεγάλων δυνάμεων, παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα ξεχωρίζει πια έχοντας περάσει από τη μεγάλη κρίση, και αν τους επόμενους μήνες το θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουμε επενδυτική βαθμίδα, έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία. Νομίζω οφείλει το πολιτικό σύστημα ν’ ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση για τους νέους».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr