Γιορτή μητέρας: Αυτή την ημέρα γιορτάζεται φέτος

0
53

Γιορτή μητέρας: Η γιορτή της μητέρας που αποκαλείται και παγκόσμια ημέρα της μητέρας, είναι η μέρα που τιμούμε τις μητέρες όλου του κόσμου για την προσφορά τους. Όπως η γιορτή του πατέρα, έτσι και αυτή είναι κινητή. Πολλοί μπορεί να πουν πως δεν υπάρχει λόγος για αυτές τις γιορτές, εφόσον τους γονείς μας τους αγαπάμε όλο το χρόνο. Ωστόσο, αυτές οι μέρες δίνουν μια αφορμή να θυμηθούμε πόσο σημαντικοί είναι οι γονείς μας και να κάνουμε μια καλή πράξη για να το υπενθυμίσουμε και σε εκείνους.

Η γιορτή της μητέρας είναι κινητή εορτή και στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος, λοιπόν, αυτή η ημέρα είναι στις 10 Μαΐου. Κρατήστε το στο μυαλό σας και όταν φτάσει η ημέρα κάντε μια καλή πράξη και δείξτε στη μητέρα σας πόσο την αγαπάτε. Να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για τις μητέρες από μια γλυκιά κίνηση εκ μέρους των παιδιών της.

Πότε και πώς καθιερώθηκε η συγκεκριμένη γιορτή

Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Άνν Τζάρβις (Ann Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν “Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας” για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.

Η κόρη της, Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής – όπου και καταγόταν Άννα Τζάρβις – το 1910. Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας, και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. Σήμερα η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο.

Πηγή: Pagenews.gr