Γιορτή της Μητέρας 2020: Πότε πέφτει φέτος

0
60

Γιορτή της Μητέρας 2020: Για κάθε άνθρωπο η μητέρα του είναι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή του. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε ότι όταν κάποιος χάνει τη μητέρα του έρχεται το τέλος της αθωότητας. Γι’αυτό η γιορτή της Μητέρας είναι ιδιαίτερη για όλο τον κόσμο. Η γιορτή δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία και είναι κινητή εορτή.

Η Γιορτή της Μητέρας όπως είπαμε είναι κινητή εορτή και συμπίπτει με τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η Γιορτή της Μητέρας 2020 πέφτει την Κυριακή 10 Μαΐου. Η Ημέρα της Μητέρας εορτάζεται την ίδια ημέρα με την Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Γιορτή της Μητέρας 2020: Με μία ματιά

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Πηγή: Pagenews.gr