Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Οι Έλληνες πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη

0
78

Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία: «Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη», αναφέρει ο πνευματικός πατέρας της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιθυμώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Την συμφωνία αμυντικής συνδρομής και απόκτησης τριών φρεγατών Belharra που ανακοινώθηκε χθες στο Παρίσι σχολίασε καυστικά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, απόστρατος ναύαρχος και πνευματικός πατέρας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλώνοντας πως «λυπάται» για τον ελληνικό λαό. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο ναύαρχος Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία: «Χαρά στους εμπόρους»

«Οι φόροι τους ξοδεύονται μάταια» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, προφανώς εκνευρισμένος, προσθέτοντας ότι πέφτουν με παραδειγματικό τρόπο «στην παγίδα του Θουκυδίδη».

Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανάρτησης Γκιουρντενίζ, σύμφωνα με τα tourkikanea:

«Λυπάμαι για τον ελληνικό λαό. Οι φόροι τους ξοδεύονται μάταια. Δίνουν χαρά στους εμπόρους γαλλικών όπλων και στους μεσάζοντες. Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη. Με παραδειγματικό τρόπο πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη».

Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ο όρος «παγίδα του Θουκυδίδη»

Η ιστοσελίδα athensreviewofbooks αναφέρει ότι τον όρο «παγίδα του Θουκυδίδη» επινόησε ο Γκρέιαμ T. Αλισον στο βιβλίο του «Προορισμένοι για πόλεμο: Μπορούν οι ΗΠΑ και η Κίνα να αποφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη;», για να περιγράψει την ερμηνεία του μεγάλου ιστορικού για τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία

Με λίγα λόγια η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι όταν μια ισχυρή κυρίαρχη δύναμη αντιλαμβάνεται την άνοδο μιας άλλης που απειλεί να την επισκιάσει, μοιραία οδηγείται σε σύγκρουση μαζί της.

Τον 5ο αιώνα π.Χ., η Σπάρτη ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η Αθήνα ήταν η ανερχόμενη. Αφορμές για τη σύρραξη υπήρξαν πολλές, αλλά η αιτία ήταν αυτή.

Ο συγγραφέας κατόπιν παρομοιάζει την Κίνα με την Αθήνα και τις ΗΠΑ με την Σπάρτη και συμπεραίνει μετά από διεξοδική ανάλυση και επιχειρήματα ότι οι δύο σημερινές υπερδυνάμεις κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα του Θουκυδίδη και να οδηγηθούν σε πόλεμο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr