Γκουτέρες ΟΗΕ: Ψήφος εμπιστοσύνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας

0
161

Ψήφο εμπιστοσύνης για νέα θητεία πήρε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες. Να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για τις ανισότητες στην κατανομή εμβολίων στη Διεθνή Σύνοδο Global Summit.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στήριξε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για μια δεύτερη θητεία, συστήνοντας η 193-μελής Γενική Συνέλευση να τον διορίσει στη θέση αυτή για επιπλέον πέντε χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Ο πρεσβευτής της Εσθονίας Σβεν Γιούργκενσον, πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Ιούνιο, είπε ότι η Γενική Συνέλευση είναι πιθανόν να συνεδριάσει για να εγκρίνει τον διορισμό του στις 18 Ιουνίου.

Διάδοχος του Μπαν Κι Μουν στον ΟΗΕ

Ο Γκουτέρες διαδέχθηκε τον Μπαν Κι-μουν τον Ιανουάριο του 2017, λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του Γκουτέρες επικεντρώθηκε στον κατευνασμό του Τραμπ, ο οποίος αμφισβητούσε την αξία των Ηνωμένων Εθνών και την πολυμέρεια.

Ορισμένοι επιδίωξαν να προκαλέσουν τον Γκουτέρες, όμως ο 72χρονος πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είναι επισήμως χωρίς αντίπαλο. Ένα πρόσωπο θεωρείται υποψήφιο μόλις προταθεί από ένα κράτος μέλος. Η Πορτογαλία πρόκρινε την υποψηφιότητα του Γκουτέρες για μια δεύτερη θητεία, όμως κανείς άλλος από καμιά δεκαριά ανεξάρτητους υποψήφιους δεν έλαβε τη στήριξη ενός κράτους μέλους.

Πρωθυπουργός Πορτογαλίας το 1995

Ο Γκουτέρες διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002 και κατόπιν επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2005 έως το 2015.

Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα, των εμβολίων κατά της Covid-19 για όλους και της ψηφιακής συνεργασίας.

Όταν πήρε τα ηνία του ΟΗΕ, ο οργανισμός έδινε μάχη για τον τερματισμό των πολέμων και τη διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων στη Συρία και την Υεμένη. Αυτές οι συρράξεις δεν έχουν επιλυθεί και ο Γκουτέρες αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες επείγουσες καταστάσεις στη Μιανμάρ και στην Τιγκράι της Αιθιοπίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr