Γκουτέρες: Το ναυάγιο στην Πύλο «δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»

0
53

Έκκληση στην Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει την επανάληψη ενός τόσο τραγικού δυστυχήματος στο μέλλον, απηύθυνε εχθές ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Έκκληση στην Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει την επανάληψη ενός τόσο τραγικού δυστυχήματος στο μέλλον, απηύθυνε εχθές ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα”.

Πύλος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα ζήτησαν οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές του ναυαγίου

Βαρύτατες κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους εννέα Αιγύπτιους φερόμενους ως διακινητές, οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα Καλαμάτας.

Οι εννέα Αιγύπτιοι, που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας είναι ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οκτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Πηγή: Pagenews.gr