Γονικές παροχές: “Παράθυρο” για αφορολόγητες δωρεές χρημάτων προς αδέλφια, ανίψια, θείους και ξαδέλφια

0
84

Γονικές παροχές: “Παράθυρο” για συναλλαγές μεταξύ συγγενών άνοιξε με την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 800.000 ευρώ στις δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ γονιών και παιδιών αλλά και μεταξύ συζύγων για αφορολόγητες μεταβιβάσεις χρημάτων και σε άλλα συγγενικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.

“Παράθυρο” για τις γονικές παροχές και συναλλαγές μεταξύ συγγενών  άνοιξε με την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 800.000 ευρώ στις δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ γονιών και παιδιών αλλά και μεταξύ συζύγων για αφορολόγητες μεταβιβάσεις χρημάτων και σε άλλα συγγενικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.

Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις δωρεές χρηματικών ποσών μπορεί να αφορά συγγενείς που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή συζύγους, παιδιά, γονείς, εγγόνια, αλλά αγγίζει και τα αδέλφια, και τους θείους, και τα ανίψια.

Η αφορολόγητη δωρεά χρηματικών ποσών μεταξύ των αδελφών μπορεί να γίνει μέσω του πατέρα ή της μητέρας. Για παράδειγμα, ο γιος δωρίζει στη μητέρα του το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ. Η δωρεά αυτή είναι αφορολόγητη. Στη συνέχεια η μητέρα με γονική παροχή δίνει το ποσό των 50.000 ευρώ στον άλλο γιο της. Και στην περίπτωση αυτή η γονική παροχή είναι αφορολόγητη.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Έτσι, με αυτήν τη συναλλαγή μεταξύ μητέρας και παιδιών η μεταβίβαση του ποσού των 50.000 ευρώ μεταξύ αδελφών γίνεται χωρίς την πληρωμή του φόρου δωρεάς 20% που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ένας θείος που θέλει να δώσει στον ανιψιό του ένα ποσό 20.000 ευρώ μπορεί να βάλει ως ενδιάμεσο τον πατέρα του. Δηλαδή, η μεταβίβαση του ποσού θα γίνει, πρώτα, προς τον πατέρα και θα είναι αφορολόγητη. Στη συνέχεια ο πατέρας θα μεταβιβάσει το ποσό αυτό στον εγγονό του από το άλλο παιδί του. Ο εγγονός αυτός είναι ο ανιψιός του αρχικού δότη των χρημάτων. Ετσι, με αυτήν τη συναλλαγή μεταξύ θείου και ανιψιού, στην οποία μπήκε ενδιάμεσος ο πατέρας του δότη και ταυτόχρονα παππούς του τελικού αποδέκτη, η μεταβίβαση έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί με φόρο 20%, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr