Η απόλυτη ανατροπή – Έκπληξη στις εκλογές στις ΗΠΑ με τον Τραμπ

0
85

Οι αμερικάνικες εκλογές για τον νέο πρόεδρο της Αμερικής είναι την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, όμως πάνω από 82 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει, η πλειονότητα των οποίων έχουν χρησιμοποιήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου. Πολλοί, σε όλο τον κόσμο, θεωρούν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ντόναλντ δεδομένη.

Είναι σωστή όμως μια τέτοια εκτίμηση; Οι ομοιότητες με την προηγούμενη εκλογική μάχη του Τραμπ με την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον είναι πολλές και οι αναλυτές τονίζουν ότι ο κίνδυνος να δούμε το ίδιο αποτέλεσμα είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ.

Αυτή την εκτίμηση υποστηρίζει και το μοντέλο πρόβλεψης που έχει πέσει μέσα στο αποτέλεσμα των τριών τελευταίων αναμετρήσεων. Το συγκεκριμένο μοντέλο δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Φίλιπ Τζάκουαρτ, σε συνεργασία με τον Τζον Αντονάκις, καθηγητή Οργανωτικής Συμπεριφοράς.

Το σύστημα τους παρατηρεί ποιος είναι στην εξουσία, πόσο καιρό είναι στην εξουσία, με ποια πολιτικά κόμματα συνδέεται και πώς λειτουργεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς και πόση δημοτικότητα έχει. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του λοιπόν νικητής θα είναι ο Τραμπ, ο οποίος θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη και την απόλυτη ανατροπή. Στις τελευταίες αναμετρήσεις το μοντέλο έχει 100% επιτυχία. Θα δικαιωθεί ξανά; Σε λίγες μέρες από σήμερα θα ξέρουμε την απάντηση.

Το πρόβλημα των δημοσκοπήσεων

Η νίκη – έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια έκανε τους δημοσκόπους να επανεκτιμήσουν τις μεθόδους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί άλλαξαν τη μέθοδό τους για να λάβουν καλύτερα υπ’ όψιν τις δημογραφικές ομάδες που αποφεύγουν τις δημοσκοπήσεις, αλλά σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Τραμπ: λευκοί χωρίς πτυχίο Πανεπιστημίου.

Και παρότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί λευκοί χωρίς πτυχίο δε θέλουν να συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις, οι δημοσκόποι βλέπουν ότι πρόκειται για μία ομάδα που δεν εκπροσωπείται επαρκώς.

Αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα το 2016, καθώς πρόκειται για μία δημογραφική ομάδα που συνήθως ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς, ενώ εκτιμάται ότι πρόκειται για το 44% περίπου του πληθυσμού. Όμως, οι δημοσκόποι διαθέτουν πλέον τα εργαλεία για να «διαβάσουν» καλύτερα αυτή την τάση.

Πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν το 2016. Ούτε ο Τραμπ, ούτε η Χίλαρι ήταν δημοφιλείς, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ακόμη και το 20% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι έως τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό αύξησε σημαντικά την αβεβαιότητα για τις εκλογές του 2016. Η τεράστια διαφορά της Χίλαρι τον Οκτώβριο είχε σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι την ημέρα των εκλογών, καθώς όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι αποφάσιζαν τι θα ψηφίσουν τελικά.

Φέτος, οι αναποφάσιστοι δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα. Οι τελευταίες μετρήσεις της Reuters/Ipsos δείχνουν ότι λιγότερο από το 7% των ψηφοφόρων παραμένουν ακόμα αναποφάσιστοι. Οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι είναι πιο βέβαιοι πλέον για τις δημοσκοπήσεις, καθώς περισσότεροι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι για το τι θα ψηφίσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr