Η Ελλάδα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

0
48

Την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζητά με επιστολή του στον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περνώντας στην αντεπίθεση μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά νοτίως του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας. Γι’ αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστούν άμεσα περαιτέρω μέτρα. Επίσης, στην επιστολή του προς τον κ. Βάρχελι αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέες πρωτοβουλίες από την Αθήνα για τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες:

Διπλωματικό πυρετός στην Αθήνα, με τους ιθύνοντες να προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να καταγγείλουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες. Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, το υπουργείο θα προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

  • Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΕλλάδαςΗΠΑ.
  • Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
  • Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής
  • Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
  • Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
  • Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
  • Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Στα 20 μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου το Oruc Reis:

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δεν δείχνει να πτοείται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, το τουρκικό ερευνητικό αυτή την ώρα, βρίσκεται στα 20 μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Χθες το απόγευμα έφτασε στο δυτικότερο άκρο που ορίζει η τουρκική Navtex, με τις κινήσεις του να παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειώνεται πως το Oruc Reis συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ενώ η ελληνική δύναμη στην περιοχή είναι ιδιαιτέρως ενισχυμένη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr