Η Νέα Δημοκρατία δίπλα στους κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον «Ιανό»

0
26

Λίγες ώρες μετά την σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων στην περιοχή της Καρδίτσας, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκαν περιοχές της Θεσσαλίας προκειμένου να ακούσουν από κοντά τις αγωνίες και τις επισημάνσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά και να πραγματοποιήσουν δράσεις εθελοντικής προσφοράς. Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στεργίου, επισκέφθηκε την πόλη και χωριά των Φαρσάλων.

Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φαρσάλων, Ιορδάνη Εσκίογλου, όπου συζήτησαν θέματα που αφορούσαν την πρόσφατη καταστροφική θεομηνία και την έως τώρα αντιμετώπιση των συνεπειών της. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τα χωριά Ευϋδριο και Βασιλί, το Ναρθάκιο και τον οικισμό Καστράκι όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την θεομηνία. Στις επισκέψεις συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Λάρισας, Χρήστος Καπετάνος, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Κώστας Νινίκας και Χάρης Τσιλιάκος, καθώς και στελέχη των τοπικών οργανώσεων.

Συγχρόνως, εθελοντική δράση από την Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ σε συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα. Μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου συσκευάστηκαν περισσότερα από 250 πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για να διανεμηθούν στους πολίτες. Η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, Πίστη Κρυσταλλίδου, συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπεριφερειάρχη, Κωνσταντίνο Νούσιο, και συζήτησαν την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνηση στις πληγείσες περιοχές αλλά και τα έργα που έχουν ήδη γίνει.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δράσεις συλλογής και αποστολής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τη Γραμματεία Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας και τις οργανώσεις του κόμματος ανά την επικράτεια.

Μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

Υπενθυμίζεται πως ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον «Ιανό». Ειδικότερα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί:

  • Αναστολή πληρωμής όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
  • Χορήγηση ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παροχή ενίσχυσης μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  • Διάθεση 1 εκατομμυρίου σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
  • Καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
  • Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
  • Πρόβλεψη επιχορήγησης επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  • Ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  • Ένταξη στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr