Η πανδημία αλλάζει τη ζωή των πλουσίων

0
55

Αλλαγές στην καθημερινότητα χιλιάδων εύπορων επενδυτών έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού. Οι αλλαγές αυτές τείνουν να γίνουν μόνιμες και αφορούν, στον τρόπο οργάνωσης των οικονομικών τους και τοποθέτησης των χρημάτων τους. Εύποροι επενδυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της ελβετικής Τράπεζας UBS, που είναι και ο κορυφαίος οργανισμός στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, κατέγραψε αυτές τις αλλαγές και όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, από 3750 ερωτηθέντες πλούσιους από 15 αγορές, το 75% εκτιμά πως η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, εξ ου και ήδη σχεδιάζουν να την προσαρμόσουν στα δεδομένα μετά την πανδημία.

Η δε γενιά η οποία έπαθε και το μεγαλύτερο πλήγμα είναι αυτή των λεγόμενων μιλένιαλ, όδων δηλαδή γεννήθηκαν την περίοδο 1980 με 2000. Τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις επενδύσεις τους λόγω πανδημίας θα έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στη Νότιο Αμερική και μετά εκείνοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια από τις αλλαγές που σκέπτονται να κάνουν 7 στους 10 πλούσιους επενδυτές είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από και προς το γραφείο, αλλά και τα ταξίδια τους, ενώ οι μισοί σκοπεύουν να μετακομίσουν πιο κοντά σε συγγενικά τους πρόσωπα. Το 46% ίσως προτιμήσει να μετακομίσει σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, αφήνοντας τις μεγαλουπόλεις, αλλά πέραν όλων, το 88% των ερωτηθέντων, όπως σημειώνει η Καθημερινή, δηλώνει ότι η άμεση προτεραιότητά τους είναι να παραμείνουν υγιείς.

Αναφορικά με το πως θα χειριστούν τα οικονομικά τους, η έρευνα της UBS δείχνει ότι 60% φοβούνται μήπως σε περίπτωση ασθενείας επιβαρύνουν οικονομικά την οικογένειά τους, ενώ σε ποσοστό 58% διερωτώνται μήπως χρειαστεί να εργαστούν μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες στη σύνταξή τους. Το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανησυχεί μήπως σε περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας, δεν έχει επαρκείς οικονομίες και το 54% εκφράζει ανησυχίες μήπως δεν θα είναι σε θέση να αφήσει αρκετά χρήματα στην επόμενη γενιά. Σε γενικές γραμμές πάντως, το 83% των επενδυτών χρειάζεται περισσότερη καθοδήγηση απ’ότι συνήθως εκ μέρους των οικονομικών τους συμβούλων σχετικά με τα ζητήματά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του Τομ Νάρατιλ, συμπροέδρου του κλάδου διαχείρισης πλούτου της UBS Global Wealth Management και προέδρου της UBS Βορείου και Νοτίου Αμερικής ο οποίος δηλώνει: «Δεδομένου πως οι επενδυτές προσπαθούν να χειριστούν την κρίση της ασθενείας του κορωνοιού αναζητούν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και τις πιο εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο επίτευξης των οικονομικών τους στόχων.

Η πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς να επανεξετάσουν τον τρόπο που θα χρηματοδοτούν τις ανάγκες ρευστότητας, μακροβιότητας και του κληροδοτήματός τους. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν την ευκαιρία να παίξουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των πελατών τους και να τους προετοιμάσουν κατάλληλα για το περιβάλλον μετά την πανδημία».

Όσον αφορά τη γενιά των μιλένιαλ, η Καθημερινή αναφέρει ότι αυτοί ανησυχούν περισσότερο διότι, πρώτον, ίσως θα πρέπει να εργαστούν περισσότερα χρόνια από όσα αρχικά είχαν σχεδιάσει, ώστε να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες, δεύτερον πιθανώς να μην έχουν αρκετές οικονομίες στην άκρη και τρίτον ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Προβληματίζονται επίσης για τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν τα χρήματα που δαπανούν. Σχεδόν 1 στους 3 έχει αυξήσει την οικονομική στήριξη σε συγγενείς και φίλους, ενώ το 69% ενδιαφέρεται για βιώσιμες επενδύσεις και το 60% για φιλανθρωπικές δράσεις, ώστε να στηριχτούν όσοι επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr