Οι Τούρκοι θέλουν να αλλάξουν το όνομα του Αιγαίου σε Βόρεια Μεσόγειο

0
34

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει τέλος, καθώς μετά τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και την έκδοση «παράνομης Navtex» στο Καστελόριζο, τώρα φαίνεται πως οι Τούρκοι τώρα θέλουν να αλλάξουν το όνομα του Αιγαίου σε «Βόρεια Μεσόγειο»!

Πρόκειται για ένα ζήτημα που θυμίζει έντονα την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τα Σκόπια τα οποία τελικά κατάφεραν και ονομάστηκαν «Βόρεια Μακεδονία». Τώρα λοιπόν, ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» το οποίο εμπνέει τον πρόσφατο επεκτατισμό της Άγκυρας, έχει μερικές φρέσκες ιδέες.

Οι Τούρκοι διεκδικούν την κυριότητα μεγάλων περιοχών του Αιγαίου

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο… αρχιτέκτονας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας, το οποίο διεκδικεί την κυριότητα μεγάλων περιοχών του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το newmoney, ότι η γειτονική στην Ελλάδα χώρα, η Τουρκία, θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη λέξη «Αιγαίο» που έχει ελληνική προέλευση.

Η πρόταση του Γιαϊτζί είναι το Αιγαίο να μετονομαστεί σε «Θάλασσα των Νήσων» ή «Βόρεια Μεσόγειος». Μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο Veryansın, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αιγαίου, ένα από τα επτά γεωγραφικά διαμερίσματα της Τουρκίας, θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Δυτική Ανατολία». Όπως είναι γνωστό το όνομα του Αιγαίου προέρχεται από τον Αιγαία, πατέρα του Θησέα, και βασιλιά της Αθήνας.

Δεν σταματά πουθενά η Τουρκία…

Κάτω από την επιρροή των επεκτατικών πολιτικών που προτείνει ο Γιαϊτζί, η Τουρκία κάνει ωκεανογραφικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που δεν της ανήκουν γύρω από την Κύπρο για το φυσικό αέριο ενώ υπέγραψε μνημόνιο με την κυβέρνηση της Λιβύης που αγνοεί τα χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο, τα χωρικά ύδατα της Κρήτης και άλλων ελληνικών νησιών.

Θυμίζουμε πως το τουρκικό ναυτικό διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» στις αρχές του 2019, ενώ ο Τζιχάτ Γιαϊτζί αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία τον Μάιο μετά την απομάκρυνσή του από το αξίωμα του αρχηγού του ναυτικού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, υπήρξαν και δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί κατέθεσε την παραίτησή του, ο οποίος μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του «Σουλτάνου», στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr