Ιαπωνία συμπληρωματικός προϋπολογισμός: 929,45 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιπτώσεις της πανδημίας

0
95

Ιαπωνία συμπληρωματικός προϋπολογισμός: Ένα νέο ενδεχόμενο στο «τραπέζι» για την οικονομία της Ιαπωνίας,  μελετά η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να καταρτίσει δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό το τρέχον οικονομικό έτος, ύψους 100 και πλέον τρισεκατομμυρίων γεν (929,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων), για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ιαπωνική οικονομία,  όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Nikkei.

Παράλληλα σημειώνεται ότι στο ποσό περιλαμβάνεται δαπάνη 60 τρισεκατομμυρίων γεν προκειμένου να διευρυνθούν τα δάνεια με χαμηλά επιτόκια για τις ιαπωνικές εταιρείες οι οποίες υφίστανται πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας και 27 τρισεκατομμυρίων γεν για διάφορα προγράμματα οικονομικής στήριξης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Νικέι, η οποία δεν αποκαλύπτει τις πηγές της. Επίσης, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε αναμένεται να εγκρίνει τον νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό κατά τη  συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη,  σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Έλλειψη έως και ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο Μεξικό

Και στο Μεξικό τα πράγματα στην οικονομική ζώνη δεν πάνε καλά. Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός ενδέχεται να στοιχίσει στη χώρα ως και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, καθώς πολλοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη παραμένουν κλειστοί. Η μεξικανική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση προτού χτυπήσει η πανδημία και διάφορες επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά ως και 9% φέτος προτού αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη το 2021.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι εξαιτίας του κορονοϊού θα χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά. «Αλλά θα δημιουργήσουμε δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», δεσμεύθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Η εκτίμηση του προέδρου συνάδει με αυτή του συντονιστικού συμβουλίου των μεξικανικών επιχειρήσεων (CCE). Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ είχε διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά καταγράφει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Ιαπωνία, είναι και επισήμως σε ύφεση – Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Πηγή: Pagenews.gr