Ηλίας Μόσιαλος: Έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου σε άνθρωπο στην Ευρώπη

0
63

Ηλίας Μόσιαλος: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του ανακοίνωσε πως η πρώτη δοκιμή εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα έγραψε ο κ. Μόσιαλος:

«Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους στην Ευρώπη ξεκίνησε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Dr. Elisa Granato, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μία από τους δύο πρώτους εθελοντές που έλαβαν την ένεση. Είπε στο BBC “Είμαι επιστήμονας, για αυτό ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική προσπάθεια όπου μπορώ».

Οι μισοί από τους αρχικούς 800 εγγεγραμμένους εθελοντές για την κλινική δοκιμή θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19, και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα αλλά όχι τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν με κορωνοϊό στους επόμενους μήνες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλο.

Δείτε την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Σύμφωνα με το BBC, κανείς από τους εθελοντές ασθενείς δεν θα γνωρίζει τι φάρμακο έχει λάβει.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η Sarah Gilbert, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Ινστιτούτο Jenner, ηγήθηκε της προ-κλινικής έρευνας. «Προσωπικά έχω υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτό το εμβόλιο», είπε. «Φυσικά, πρέπει να το δοκιμάσουμε και να λάβουμε δεδομένα από ανθρώπους. Πρέπει να αποδείξουμε ότι λειτουργεί πραγματικά πριν το χρησιμοποιήσουμε στον ευρύτερο πληθυσμό. Η καθηγήτρια είχε πει στο παρελθόν ότι ήταν «80% σίγουρη» ότι το εμβόλιο θα ήταν αποτελεσματικό, αλλά τώρα προτιμά να κρατήσει πιο χαμηλά τον πήχη, λέγοντας απλώς ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» για τις πιθανότητές του.

Πηγή: Pagenews.gr