Ηλίας Μόσιαλος εμβόλιο για κορωνοϊό: Τι λέει για τα «78 υποψήφια εμβόλια που ερευνώνται»

0
38

Ηλίας Μοσιάλος εμβόλιο για κορωνοϊό: Ο καθηγητής της Υγείας στο LSEΜ με ανάρτηση του στο facebook σήμερα Σάββατο 11 Απριλίου, παρουσίασε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews in Drug Discovery (09/04/2020) με τίτλο ‘ The COVID-19 vaccine development landscape.

Γράφει συγκεκριμένα:

Ερευνητική δραστηριότητα για υποψήφια εμβόλια Covid-19 – επικαιροποιημένος χάρτης

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews in Drug Discovery (09/04/2020) με τίτλο ‘ The COVID-19 vaccine development landscape’ μας δίνει επικαιροποιημένα στοιχεία για τη δραστηριότητα γύρω από τα πιθανά εμβόλια για τη νόσο Covid-19. ΄Όπως θυμόμαστε, η γενετική ακολουθία του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκαλεί το COVID-19, δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου, και οι πρώτες κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο στον άνθρωπο ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου 2020.

Το ερευνητικό τοπίο που περιγράφει η έκθεση παρέχει πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά της έρευνας και της ανάπτυξης εμβολίων COVID-19 και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη συνεχή διαχείριση του χαρτοφυλακίου στο Συνασπισμό για τις Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI). Ο CEPI συνεργάζεται με τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές και τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη εμβολίων για την υποστήριξη της ανάπτυξης εμβολίων κατά του COVID-19. Η βάση δεδομένων για το ερευνητικό τοπίο περιλαμβάνει και τα προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων που αναφέρθηκαν μέσω της έγκυρης και συνεχώς ενημερωμένης λίστας της ΠΟΥ, μαζί με άλλες δραστηριότητες που προσδιορίζονται από πηγές διαθέσιμες στο κοινό. Οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του συντονισμού στην αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19.

Έως τις 8 Απριλίου 2020, παγκοσμίως υπάρχουν 115 υποψήφια εμβόλια (γράφημα 1, πάνω αριστερά), εκ των οποίων τα 78 επιβεβαιώνονται ως ‘ενεργά’. 37 δεν έχουν επιβεβαιωθεί δηλαδή η πορεία της ανάπτυξης δεν μπορεί να προσδιοριστεί από διαθέσιμες στο κοινό ή από άλλες πηγές πληροφοριών. Από τα 78 επιβεβαιωμένα υπό-ενεργή ανάπτυξη υποψήφια εμβόλια, τα 73 βρίσκονται σήμερα σε ερευνητικά ή προκλινικά στάδια. Κάποια υποψήφια εμβόλια έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε κλινική ανάπτυξη (πίνακας 1), συμπεριλαμβανομένου του mRNA-1273 από Moderna, Ad5-nCoV από CanSino Biologicals, INO-4800 από Inovio, LV-SMENP-DC και το aAPC από Shenzhen Geno- 1. Πολλοί άλλοι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη εμβολίων ανέφεραν σχέδια για την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους το 2020.

Από τα επιβεβαιωμένα (υπό ενεργή ανάπτυξη) υποψήφια εμβόλια, 56 (72%) αναπτύσσονται από ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 22 (28%) αναφέρεται σε ακαδημαϊκούς, δημόσιους και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (γράφημα 2, κάτω αριστερά).

Παρόλο που αρκετές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (όπως οι Janssen, Sanofi, Pfizer και GlaxoSmithKine) ασχολούνται με την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19, πολλές από τις εταιρείες που έχουν αναδυθεί έχοντας κύριο ρόλο στην έρευνα για το εμβόλιο, είναι μικρές ή / και άπειρες στην παραγωγή εμβολίων μεγάλης κλίμακας, εταιρείες.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί ο συντονισμός της ικανότητας παραγωγής και προσφοράς εμβολίων και η ικανότητα ικανοποίησης της ζήτησης.

Ερευνητική δραστηριότητα για υποψήφια εμβόλια Covid-19 – επικαιροποιημένος χάρτης Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο…

Gepostet von Ηλίας Μόσιαλος am Samstag, 11. April 2020

Πηγή: Pagenews.gr