Ηλίας Μόσιαλος: Η 3η δόση mRNA «πατάει» στις δύο δόσεις των AstraZeneca – Johnson & Johnson

0
152

Ηλίας Μόσιαλος: Η 3η δόση mRNA «πατάει» στις δύο δόσεις των AstraZeneca – Johnson & Johnson

Διευκρινίσεις και απαντήσεις στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την  αναποτελεσματικότητα των εμβολίων που δεν είναι m RNA απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον δίνει με ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει έχει δημιουργηθεί λανθασμένα η «σύγχυση» ότι «οι δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν μας προστατεύουν από την παραλλαγή όμικρον».

Στην ουσία όμως αυτό που συμβαίνει, όπως εξηγεί, είναι ότι «η 3η δόση με mRNA εμβόλιο, για να το πούμε απλά, «πατάει πάνω στις 2 δόσεις που έχουν προηγηθεί , ή αλλιώς «χτίζει» στην προϋπάρχουσα προστασία» που έχουμε μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον κάνει αυτό που απαιτείται τώρα: δημιουργεί επαρκή τίτλο αντισωμάτων όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης, αλλά και την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης σε πάνω από 70 % όσων κάνουν την τρίτη δόση».

Εργαστηριακά κι όχι κλινικά δεδομένα

Στη συνέχεια, αφού επαναλάβει «για άλλη μια φορά τι κάνουν τα εμβόλια», ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως αυτό γνωρίζουμε για τα εμβόλια της ΑΖ και JJ και την όμικρον είναι ότι «φαίνεται πως αποτυγχάνουν στο να σταματήσουν την αρχική λοίμωξη με όμικρον και αυτό συμβαίνει με μεγάλο ποσοστό με τα εμβόλια mRNA, όπως γνωρίζουμε από εργαστηριακά και όχι κλινικά δεδομένα» καθώς και ότι «τα δυο αυτά εμβόλια αποτυγχάνουν στο να αποτρέψουν την ήπια λοίμωξη (πάλι από εργαστηριακά και όχι κλινικά δεδομένα)».

«Δεν υπάρχει όμως καμία έρευνα που να αποδεικνύει πως δεν μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν επομένως την μειώνουν που είναι πολύ πιθανό, τότε υπάρχει πολύ μικρότερος λόγος ανησυχίας», τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

Επομένως, καταλήγει, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα:

«1. Όσον αφορά την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, ενώ ξέρουμε πως οι δύο δόσεις δεν αποτρέπουν την ήπια λοίμωξη, δεν ξέρουμε τα επίπεδα προστασίας έναντι στη σοβαρή λοίμωξη, ούτε για την κυτταρική ανοσία. Επομένως, όσοι λένε πως τα εμβόλια δεν μας προστατεύουν καθόλου, ας είναι πιο προσεκτικοί μέχρι να έχουμε όλα τα δεδομένα.

  1. Οι δύο πρώτες δόσεις της ΑΖ και της JJ δεν είναι άχρηστες. Είναι η προϋπόθεση για να χτιστεί επαρκής προστασία από την όμικρον με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr