Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την αισχροκέρδεια

0
70

Ηλιόπουλος: Για τα ενεργειακά και μια σειρά άλλων θεμάτων μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Για τα ενεργειακά και μια σειρά άλλων θεμάτων μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Σύνοδο Κορυφής για να προστατέψει το δικαίωμα συγκεκριμένων εταιρειών στην αισχροκέρδεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αντίθετα, αυτό που έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες κατάφεραν να κερδίσουν πλαφόν στις τιμές ενέργειας, δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μια προοδευτική πολιτική δύναμη στην κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στην χονδρική τιμή του ρεύματος ήδη από το Νοέμβρη, δεν είναι κάτι που προκλήθηκε σήμερα λόγω της ρωσικής εισβολής», ανέφερε. Επισήμανε ακόμα ότι «η χώρα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα». «Τη στιγμή λοιπόν που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, η κυβέρνηση προστατεύει την αισχροκέρδεια», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τους ελέγχους που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, είπε ότι η κοινωνία δεν έχει να περιμένει πολλά. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες για το γεγονός ότι οι πάροχοι ενέργειας αλλάζουν τα τιμολόγια στους καταναλωτές από σταθερά σε κυμαινόμενα και δεν έχει γίνει τίποτα», σχολίασε.

«Όλο το τελευταίο διάστημα συζητάμε για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας -αυτά που η ίδια η Κομισιόν αποκάλεσε ουρανοκατέβατα κέρδη- και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωνε προχθές ότι στο βαθμό που βρεθούν αυτά τα κέρδη, θα φορολογηθούν», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί και για να μη στηρίξει την κοινωνία και για να μη φορολογήσει αυτά τα κέρδη», υπογράμμισε. Σημείωσε μάλιστα ότι «εδώ δεν υπάρχει ζήτημα να βρεθούν χρήματα, εδώ αντίθετα προτείνουμε ένα μέτρο που φέρνει χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της έκτακτης φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών των εταιρειών ενέργειας». «Η ΝΔ το αρνείται, με τον ίδιο τρόπο που αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, με τον ίδιο τρόπο που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και να βάλει πλαφόν στις τιμές ενέργειας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Πρόσθεσε δε ότι «όταν και εφόσον κάποια στιγμή το Μάιο δούμε μια αύξηση στον κατώτατο μισθό, πιθανότατα θα την έχει ήδη καλύψει ο πληθωρισμός». «Μόνο για το Γενάρη, όποιος ήταν στο βασικό μισθό, έχει χάσει από τον πληθωρισμό το 14% της αγοραστικής του δύναμης», σημείωσε και τόνισε: «μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι μέρος της λύσης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr