Ίλον Μασκ: «Κλείνει» λογαριασμούς Αμερικανών δημοσιογράφων στο Twitter

0
54

Αυτόκλητος υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ

Αυτόκλητος υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, προκάλεσε σήμερα νέο σάλο και παγκόσμια κατακραυγή επειδή ανέστειλε τους λογαριασμούς Αμερικανών δημοσιογράφων λόγω “doxing” (δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών πληροφοριών που συνδέονται με ένα άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του).

Οι λογαριασμοί περίπου δώδεκα Αμερικανών δημοσιογράφων αναστάληκαν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης – ανάμεσά τους εργαζόμενοι στο CNN (Donie O’Sullivan), στους New York Times (Ryan Mac) και στη Washington Post (Drew Harwell) καθώς και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Το Twitter επισήμως δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο ανέστειλε τους λογαριασμούς τους αλλά ορισμένοι από αυτούς τους δημοσιογράφους είχαν σχολιάσει προηγουμένως την απόφαση της πλατφόρμας να αναστείλει τον λογαριασμό @ElonJet που «παρακολουθούσε» τις διαδρομές του ιδιωτικού αεροσκάφους του Ίλον Μασκ.

Το Twitter είχε ανακοινώσει στη συνέχεια ότι βάσει του κανονισμού του απαγορεύει στο εξής την πλειονότητα των τουίτ που δηλώνουν τη θέση κάποιου σε πραγματικό χρόνο. Ο ίδιος ο Μασκ χθες τη νύχτα, σε έναν καταιγισμό τουίτ, έδωσε κάποιες εξηγήσεις.  «Οι εν λόγω λογαριασμοί στο doxing λαμβάνουν μια προσωρινή αναστολή 7 ημερών», έγραψε στο Twitter ο Ίλον Μασκ, λέγοντας πως οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται «στους δημοσιογράφους’ [σ.σ. η λέξη με εισαγωγικά] όπως και σε οποιονδήποτε άλλον».

Ο λογαριασμός στο Twitter του Mastodon, ανταγωνιστή του κοινωνικού δικτύου, αναστάληκε επίσης.

Αντίδραση από CNN και New York Times

«Η παρορμητική και αδικαιολόγητη αναστολή ενός ορισμένου αριθμού δημοσιογράφων όπως εκείνη (του δημοσιογράφου) του CNN Ντόνι Ο΄Σάλιβαν είναι ανησυχητική, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το CNN. «Η αυξανόμενη αστάθεια και μεταβλητότητα του Twitter είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Ζητήσαμε εξηγήσεις από το Twitter και θα επαναξιολογήσουμε τη σχέση μας ανάλογα με την απάντηση», πρόσθεσε το CNN.

«Ελπίζουμε πως οι λογαριασμοί όλων των δημοσιογράφων θα αποκατασταθούν και πως το Twitter θα παράσχει μια ικανοποιητική εξήγηση», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος των New York Times, ο Τσάρλι Στάντλαντερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr