Ινδία: Ελεύθερος μετά από τρεις δεκαετίες ο δολοφόνος του Ρατζίβ Γκάντι

0
58

Είχε αποφυλακιστεί υπό όρους πριν από έναν χρόνο, ωστόσο τώρα το δικαστήριο εξέδωσε οριστική ετυμηγορία για την απελευθέρωσή του

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε την Τετάρτη την απελευθέρωση του Περαριβάλαν , ο οποίος καταδικάστηκε για συμμετοχή στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, το 1991.

Ο Γκάντι σκοτώθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας με εθνικότητα Ταμίλ ενώ έκανε εκστρατεία σε εκλογές σε πόλης της νότιας Ινδίας τον Μάιο του 1991. Η δολοφονία του θεωρήθηκε ως πράξη αντιποίνων, αφού έστειλε Ινδούς ειρηνευτές στη Σρι Λάνκα το 1987.

Ο Περαριβάλαν καταδικάστηκε το 1991 για την αγορά των μπαταριών που χρησιμοποιήθηκαν για την πυροδότηση της βόμβας που σκότωσε τον Γκάντι.

Τον Μάιο του 2021, η κυβέρνηση της πολιτείας Ταμίλ Ναντού επέτρεψε στον Περαριβάλαν να αποφυλακιστεί υπό όρους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του ανέφερε ότι ήταν 19 ετών τη στιγμή της σύλληψης του και είχε φυλακιστεί για περισσότερα από 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 16 ετών σε θάνατο και 29 ετών στην απομόνωση.

Μιλώντας στην εφημερίδα Indian Express την Τετάρτη, ο Περαριβάλαν θυμήθηκε τα χρόνια που πέρασε σε ένα στενό κελί 1,8 μ επί 2,7 μ. κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην απομόνωση.

«Ένα δωμάτιο στο οποίο δεν είχα τίποτα παρά μόνο άδειους τοίχους να κοιτάξω», είπε, περιγράφοντας την εμμονή να μετράει τα τούβλα στον τοίχο και να φαντάζεται τις μυρωδιές που λαχταρούσε.

Άλλα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή και περιμένουν την ετυμηγορία για την υπόθεση.

Το δικαστήριο είπε ότι ο Περαριβάλαν αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτασε την «ικανοποιητική συμπεριφορά του στη φυλακή και κατά τη διάρκεια της αποφυλάκισης», αλλά και ότι πάσχει από «χρόνιες παθήσεις».

Η χήρα του Γκάντι, Σόνια, είναι επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κογκρέσου της Ινδίας, ενώ ο γιος τους, Ραχούλ, ηγείται της εκλογικής εκστρατείας του. Ένας εκπρόσωπος του κόμματος του Κογκρέσου δήλωσε την Τετάρτη ότι το κόμμα είναι βαθιά λυπημένο για την απόφαση του δικαστηρίου.

Πολλοί στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού γιόρτασαν την ετυμηγορία ως νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr