Interamerican: Μεγάλη, σίγουρη και πρωτοπόρα

0
66

Interamerican: Η Ιστορία της Interamerican είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Συνδέει το όνομά της με τη διαμόρφωση της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς, έχει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brandname και πρωταγωνιστεί σε κάθε μεγάλη αλλαγή που βιώνει ο κλάδος διατηρώντας την ηγετική της θέση. Με την επωνυμία INTERAMERICAN, πριν από 51 χρόνια και όταν το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιανουαρίου 1969, ο ασφαλιστικός οργανισμός που έγινε συνώνυμο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του, ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης.

Σημειώνεται πως η έναρξη λειτουργίας πραγματοποιήθηκε με άλλο όνομα, που ίσχυσε για λίγες μόνο ημέρες, με δημοσίευση στο ΦΕΚ 4/10.1.1969, δυνάμει ιδρυτικού συμβολαίου από τα τέλη Δεκεμβρίου 1968 μεταξύ της «Οργάνωσις Ταμπουρά ΑΕ» και του Δημήτρη Κοντομηνά και με κεφάλαιο 200.000 δραχμών.

Η INTERAMERICAN, στη συνέχεια, ανασυστάθηκε ως Ανώνυμη Εταιρεία το 1971 (ΦΕΚ 1546/30.9.1971), στη βάση της πρώτης ελληνοαμερικάνικης ασφαλιστικής κοινοπραξίας με απόλυτη ισοτιμία, κατά την οποία ο Αλέξανδρος Ταμπουράς και ο Δημήτρης  Κοντομηνάς κατέβαλαν το 50% του κεφαλαίου της και το υπόλοιπο μισό, ως αντασφαλιστής, η Insurance Company of North America (INA). H νέα INTERAMERICAN ήταν τότε η πρώτη αμιγώς ασφαλιστική Ζωής στην Ελλάδα.

Το πρώτο αστρασφαλιστήριο του πλανήτη

Ο ευφυέστατος επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς μαζί με τον συνέταιρο του Αλέξανδρο Ταμπουρά πέτυχαν κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο φέρνοντας την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο. Κατάφεραν να ασφαλίσουν τον κυβερνήτη (Neil Armstrong) και το υπόλοιπο πλήρωμα (Edwin Aldrin, Michael Collins) του «Απόλλων 11», των ανθρώπων που πάτησαν για πρώτη φορά στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969. Το pagenews.gr είχε αποκαλύψει τα χαρτιά του ασφαλιστηρίου το οποίο έφτασε στα χέρια των αστροναυτών μέσω του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού.

Τι κάλυπτε το συμβόλαιο

Οι καλύψεις του συμβολαίου ήταν σαφείς. Το ασφαλιστήριο κάλυπτε τον κίνδυνο θανάτου ή εξαφανίσεως στο διάστημα και πλήρους, διαρκούς ανικανότητας των ασφαλισμένων, για συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 30.000 δολάρια ή 900.000 δραχμές, με ισόποση κατανομή στους αστροναύτες του «Απόλλων 11». Το συμβόλαιο υπέγραφαν για λογαριασμό της Interamerican o Δημήτρης Κοντομηνάς, τότε γενικός διευθυντής της εταιρείας, και για την Ασπίς Πρόνοια ο Αλέξανδρος Ταμπουράς, διευθύνων σύμβουλος.

«Το πρώτον εις την ιστορίαν αστρασφαλιστήριον ζωής»

«Το πρώτον εις την ιστορίαν αστρασφαλιστήριον ζωής» επιδόθηκε στους συγγενείς των αστροναυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον απεσταλμένο της «Οργανώσεως Ταμπουρά», Φρέντυ Γερμανό, πριν την εκτόξευση. Ο Φρέντυ έγραψε τότε στην ανταπόκρισή του από το Cape Kennedy: «Η περιπέτεια έληξε. Το Φεγγάρι νικήθηκε. Έτσι είπε η τηλεόραση. Έτσι τηλεγραφήσαμε εμείς, οι 5.000 δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στην Αμερική αυτές τις δέκα απίστευτες μέρες. Ωστόσο για όλους εμάς, που ζήσαμε την ιστορία της Σελήνης απ’ την πρώτη γραμμή της μάχης, η περιπέτεια ζει πάντα. Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς εκείνο το πρωινό της 16ης Ιουλίου… Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ιαχή που έσχισε σαν λεπίδα τη σιωπή του Κέντρου Ελέγχου: Τα καταφέραμε. Φτάσαμε!».

Interamerican, μεγάλη και σίγουρη

Με το τέλος της πρώτης δεκαετίας η Interamerican περιήλθε στην απόλυτη ιδιοκτησία του Δημήτρη Κοντομηνά υπό την ηγεσία του οποίου οδηγήθηκε στην πρώτη γραμμή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς μέχρι το ξεκίνημα του νέου αιώνα, με απόγειο την εισαγωγή της στο ΧΑΑ. Όπως αναφέρεται στο asfalisinet.gr, η εταιρεία κατά το διάστημα αυτό είχε αναπτύξει ηγετική δραστηριότητα σε όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους, ενώ ήταν η πρώτη ιδιωτική που εισήγαγε την ασφάλιση υγείας, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς επίσης το πρώτο και μοναδικό στην ασφαλιστική αγορά σύστημα υγείας Medisystem, από τα τέλη της δεκαετίας 1990.

Ακόμη, ανέπτυξε σε όλο το φάσμα τη Βοήθεια -οδική και άμεση ιατρική- με δικές της υποδομές, καθώς και τη διαχείριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ενώ άνοιξε τα επιχειρησιακά όριά της με τραπεζικές (INTERBANK) και τεχνολογικές δραστηριότητες (INTERTECH).

Το 2001 σηματοδότησε τη διεθνοποίηση της INTERAMERICAN με την αλλαγή της ιδιοκτησίας, που από τον Δ. Κοντομηνά πέρασε στον πανευρωπαϊκό όμιλο EUREKO (τότε), με κύριο μέτοχο τη σημερινή μητρική εταιρεία ACMHEA. Η πώληση είχε ανακοινωθεί στις 29 Μαΐου 2001 και ο ολλανδικών συμφερόντων όμιλος, που πρωταγωνιστεί πανευρωπαϊκά στην ασφάλιση υγείας, εισήγαγε την INTERAMERICAN σε μία νέα εποχή. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ιστορικής συνέχειας για την εταιρεία παρέμεινε η πρωτοπορία, που έφερε στο DNA της από το ξεκίνημά της.

Ως εταιρεία μέρος της ACHMEA, η INTERAMERICAN επικεντρώθηκε στις ασφαλιστικές δραστηριότητες, βασισμένη στη σύγχρονη ασφαλιστική τεχνογνωσία και την προηγμένη οργάνωση, με έμφαση στη χρήση των τεχνολογικών δυνατοτήτων κατά την τελευταία δεκαετία και την πολυκαναλικότητα στη διανομή (Anytime και δίκτυο Brokers δίπλα στο εταιρικό δίκτυο Agency).

Η INTERAMERICAN μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις

Τόσο κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες της όσο και κατά τη νέα περίοδό της, υπό την ολλανδική ιδιοκτησία, η INTERAMERICAN άνοιξε δρόμους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η εταιρεία τόλμησε πρωτοποριακά στον τομέα της ασφάλισης υγείας, με μοναδικές για ασφαλιστική εταιρεία ιδιόκτητες υποδομές υπηρεσιών. Σύμφωνα με το asfalisinet.gr, INTERAMERICAN εισήλθε πρωτοποριακά και σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού της πριν από την οικονομική κρίση, ενώ με την Anytime έδωσε μια νέα διάσταση στην απευθείας ασφάλιση για τυποποιημένα προϊόντα, με αξιοποίηση του Διαδικτύου – μοντέλο που προσπάθησαν να ακολουθήσουν λίγες ακόμη εταιρείες.

Η Anytime σήμερα ηγείται στη διαδικτυακή διανομή στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου και ετοιμάζει νέα, σημαντικά ανοίγματα, με το παραδοσιακό δίκτυο Agency της εταιρείας να εστιάζεται στις υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του. Παράλληλα, η INTERAMERICAN ανέπτυξε δίκτυο μονάδων κάθετης εξυπηρέτησης πελατών στο αυτοκίνητο (CarPoint), συνεχίζει να επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας, κυρίως με ιδιόκτητα πολυϊατρεία (Medifirst) και ακολουθεί λογικές σημαντικών συνεργασιών για την ανάπτυξη των πωλήσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Το μέλλον της εταιρείας, στρατηγικά, συνδέεται με τον απόλυτο ψηφιακό μετασχηματισμό της, με νέο τρόπο διοικητικής οργάνωσης και εφαρμογής συγχρόνων μεθοδολογιών στην εργασία, με τη νέα εμπειρία του πελάτη (ολιστική προσέγγιση αναγκών και ευρύτερη-συχνότερη σχέση μέσω νέων υπηρεσιών), με την καινοτομία και με την αναλυτική σκέψη, με αξιοποίηση των δεδομένων και της έρευνας.

Ταυτόχρονα η INTERAMERICAN είναι εδώ και χρόνια προσανατολισμένη στην ιδέα της υπεύθυνης, Βιώσιμης Ανάπτυξης, με πρωτοβουλίες και διεθνείς δεσμεύσεις έναντι των μεγάλων προτεραιοτήτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την υποστήριξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυσή της, τον Ιανουάριο του 2019 σε εκδήλωση για τον εορτασμό μισού αιώνα ζωής του ομίλου, ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: «Το όνομα INTERAMERICAN μεγάλωσε την ελληνική ασφαλιστική αγορά και σηματοδότησε κάθε στιγμή, κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες της μεγάλης εταιρικής οικογένειας, παίρνοντας νόημα και περιεχόμενο από τους ανθρώπους: από γενιές εργαζομένων και συνεργατών και βέβαια, πάντοτε με τους ασφαλισμένους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Με τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους της εταιρικής και της ευρύτερης κοινωνίας συνεχίζουμε με αισιοδοξία, δημιουργικό ζήλο και ομαδικό έργο να πορευόμαστε προς ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας μας».

Πηγή: Pagenews.gr