ΗΠΑ οικονομία: Τα «σημάδια» που άφησε ο κορωνοϊός ήταν η 20% ανεργία και οι ανισότητες

0
105

Αναμφισβήτητα ο κορωνοϊός στο πέρασμά του προκάλεσε παγκόσμιο σοκ στην οικονομία σε ολόκληρο τον πλανήτη με τις επιπτώσεις που επέφερε ο φονικός ιός να είναι πολλές. Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Μάιο ενδεχομένως να φτάσει το 20%. Η πρώτη οικονομία παγκοσμίως φαίνεται να βιώνει  μια περίοδο όμοια με αυτή της δεκαετίας του 1980 και του 1990, και προηγουμένως στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, όταν στο απόγειό της ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ήταν άνεργος.

  • Από την αρχή της πανδημίας στις ΗΠΑ, πριν τουλάχιστον τρεις μήνες, η ανεργία πέρασε από το 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 50 χρόνια, στο 14,7%, το υψηλότερο εδώ και 80 χρόνια.
  • Τον Μάιο κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα φτάσει στο 19,5%.
  • Άλλοι είναι λιγότερο απαισιόδοξοι, όπως οι αναλυτές της Barclays που αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους και πλέον προβλέπουν ανεργία 17,5%.

“Καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, αναμένουμε η οικονομία να περάσει από τις αυξημένες απολύσεις στις επαναπροσλήψεις”, ανέφεραν. Στις ΗΠΑ κάθε μία από τις 50 πολιτείες αποφασίζει μόνη της για τα βήματα προς τη χαλάρωση του lockdown, με κάποιες από αυτές, όπως η Τζόρτζια και το Τέξας, να έχουν αρχίσει την άρση των περιορισμών εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό επέτρεψε στον ιδιωτικό τομέα να περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο. Παρόλα αυτά 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στη διάρκεια του μήνα αυτού.

«Ανάσα» αισιοδοξίας – πιο αυξημένα έσοδα κατά 70%

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε εβδομάδα γράφονται στο ταμείο ανεργίας λιγότεροι Αμερικανοί σε σχέση με την προηγούμενη. Την προηγούμενη εβδομάδα οι νέοι άνεργοι ήταν λιγότεροι από δύο εκατομμύρια για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενδέχεται να σημειώσει πτώση 20% ή 30% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, αφού μειώθηκε κατά 4,8% τους τρεις πρώτους μήνες του 2020.

Ξανά στο προσκήνιο οι ανισότητες

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι έκρυθμη, οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα μετά τον φόνο  Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς έχει αναζωπυρώσει τις ανισότητες που πλήττουν τους Αφροαμερικανούς και οι οποίες οξύνθηκαν με την πανδημία. Τον Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,7% για τους μαύρους εργαζόμενους (5,8% πριν την κρίση), 18,9% για τους ισπανόφωνους (4,4% τον Φεβρουάριο) και 14,2% για τους λευκούς (3,1% τον Φεβρουάριο).

Εξαιτίας “ της μακράς ιστορίας φυλετικού αποκλεισμού, διακρίσεων και ανισοτήτων, σε κάθε οικογένεια (Αφροαμερικανών) υπάρχουν λιγότερα ενεργά μέλη και τα έσοδα όπως και η αποταμίευση είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους λευκούς εργαζόμενους”, σύμφωνα με έρευνα της Βάλερι Ουίλσον και της Ελίζε Γκουλντ του Economic Policy Institute που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Τα διαθέσιμα χρήματα στις λευκές οικογένειες (49.529 δολάρια) είναι κατά μέσο όρο περισσότερο από πενταπλάσια σε σχέση με αυτά των μαύρων (8.762 δολάρια), αναφέρουν αυτές οι οικονομολόγοι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr