ΗΠΑ: Πώς θα επηρεάσει την κακοκαιρία με πολικό ψύχος την Ελλάδα

0
72

Πώς μπορεί ο κυκλώνας που έχει «χτυπήσει» από την Παρασκευή τις ΗΠΑ να επηρεάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ απειλούνται από την Παρασκευή με μία ιστορικών διαστάσεων κακοκαιρία. Για το ενδεχόμενο να επηρεάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα μίλησε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Είναι κάτι που λαμβάνει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γενικότερα στη Βόρεια Αμερική. Σχεδόν συμβαίνει μία με δύο φορές κοντά στα τρία με τέσσερα χρόνια. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, ωστόσο είναι ένα πολύ ακραίο φαινόμενο» είπε.

Συνέχισε: «Να τονίσουμε ότι αυτό συνδέεται φυσικά με τη γενικότερη κυκλοφορία πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου ουσιαστικά ευνοεί την ταχεία μεταφορά μιας πολικής αέριας μάζας από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς την περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έως την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, όπου ακόμα και πριν από λίγο που έλεγξα τις θερμοκρασίες και σε παράκτιες περιοχές του Τέξας, έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των -6 και -7 βαθμών Κελσίου.

Αυτή τη στιγμή που στα βορειότερα και πιο ηπειρωτικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, η θερμοκρασία είναι κοντά στους – 20 έως και -40 βαθμούς Κελσίου. Είναι ένα πολύ ψυχρό κύμα.

Όπως εξήγησε το «κύριο χαρακτηριστικό που συνοδεύει αυτό το φαινόμενο, γιατί τις επόμενες ώρες αναμένουμε να λάβει χώρα ένα βαρομετρικό χαμηλό «βόμβα», το οποίο έχει να κάνει με μια πολύ ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, είναι η βαρομετρική πίεση στο κέντρο του συστήματος.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική κίνηση των ανέμων, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και σε εκείνες τις περιοχές αναμένεται αυτή η αίσθηση του ψύχους να είναι πάρα πολύ έντονη».

Αυτό το φαινόμενο θα έχει ως αποτέλεσμα και σφοδρές χιονοπτώσεις κυρίως στην περιοχή των Λιμνών εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου. «Εκεί θα δούμε χιονοπτώσεις που θα ξεπεράσουν και το 1 μέτρο και αυτό σαν συνέπεια θα έχει να αλλάξει η κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη και πάνω από τον Ατλαντικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε στην περιοχή μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας, όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Νότια Ευρώπη και στην Κεντρική Ευρώπη. Σε κάποιες περιοχές ίσως του Ηνωμένου Βασιλείου, στα βορειότερα, κυρίως στη Σκωτία, θα έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα αλλα γενικότερα πάμε για μία ήπια περίοδο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr