ΗΠΑ Συρία: Κυρώσεις της υπερδύναμης από σήμερα στη χώρα της Μέσης Ανατολής

0
42

Από σήμερα οι ΗΠΑ επέβαλλαν αυστηρές κυρώσεις στη Συρία μετά από τη χθεσινή τους προειδοποίηση. Ο λόγος που επικαλείται η Αμερικανική κυβέρνηση έχει να κάνει με τις ωμότητες που φέρεται να διαπράττει το καθεστώς του Άσαντ. Από την άλλη πλευρά Χεσμπολάχ και Άσαντ υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίπτωση στις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

«Αύριο η κυβέρνηση (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να εμποδίσει το καθεστώς Άσαντ να πετύχει μια στρατιωτική νίκη και για να επαναφέρει το καθεστώς και τους συμμάχους του» προς «την πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», σημείωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο νόμος Σίζαρ, βάσει του οποίου επιβάλλονται οι κυρώσεις, που εμπνεύστηκε από έναν Σύρο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, επικυρώθηκε στο τέλος του 2019 από τον Τραμπ και τίθεται σε ισχύ σήμερα. Σίζαρ είναι το ψευδώνυμο ενός πρώην φωτογράφου της στρατονομίας της Συρίας ο οποίος αποσκίρτησε το 2013 παίρνοντας μαζί του 55.000 φωτογραφίες που αποδείκνυαν την ωμότητα και τις κακοποιήσεις στις συριακές φυλακές.

Οι κυρώσεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο νόμος αυτός προβλέπει κυρίως το πάγωμα της βοήθειας ανοικοδόμησης της Συρίας και κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού ή των εταιρειών που συνεργάζονται μαζί της, εφόσον δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη οι δράστες ωμοτήτων. Στοχεύει επίσης ρωσικές και ιρανικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Δαμασκό.

«Στόχος μας είναι να στερήσουμε από το καθεστώς Άσαντ έσοδα και υποστήριξη που λάμβανε για να διαπράττει ωμότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πολιτική επίλυση και υπονομεύοντας σοβαρά τις πιθανότητες ειρήνευσης», ανέφερε επιπλέον η Κραφτ.

«Το καθεστώς Άσαντ έχει μια ξεκάθαρη επιλογή: να ακολουθήσει την πολιτική οδό που προβλέπεται στην απόφαση 2254» του Συμβουλίου Ασφαλείας «ή να μην αφήσει στις ΗΠΑ καμία άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να παγώνει τη βοήθεια για ανοικοδόμηση και να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος και όσων το στηρίζουν οικονομικά», κατήγγειλε η Αμερικανίδα πρεσβευτής.

Η απάντηση της Χεζμπολάχ

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έχουν στόχο «να λιμοκτονήσει» η Συρία και ο γειτονικός Λίβανος, κατηγόρησε από την πλευρά του χθες ο επικεφαλής του σιιτικού λιαβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ,  Χασάν Νασράλα,σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «το τελευταίο όπλο» των ΗΠΑ εναντίον της Δαμασκού.

«Η Συρία κέρδισε τον πόλεμο (…) στο στρατιωτικό, πολιτικό πεδίο και στο πεδίο ασφαλείας», εκτίμησε ο ίδιος. «Ο νόμος Σίζαρ είναι το τελευταίο όπλο για να ασκηθούν πιέσεις στη Συρία, πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στις αρχές του Λιβάνου ο Νασράλα τις κάλεσε «να μην υποκύψουν στον νόμο Σίζαρ, την ώρα που κάποιες εξαγωγές της χώρας περνούν από τη Συρία.

Οικονομικές πιέσεις

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει εδώ και μήνες μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, που χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και την έλλειψη δολαρίων.

Η λίρα του Λιβάνου είναι συνδεδεμένη με το δολάριο από το 1997, με την ισοτιμία να έχει οριστεί στις 1.507 λίρες προς ένα δολάριο. Την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε κάτω από το ιστορικό όριο των 5.000 λιτών στην παράλληλη αγορά, προτού σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναφερόμενος στην έλλειψη δολαρίων ο Νασράλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «εμποδίζουν τη μεταφορά δολαρίων σε ποσότητες επαρκείς προς τον Λίβανο». «Οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις στην Τράπεζα του Λιβάνου ώστε να εμποδίσουν την διοχέτευση δολαρίων στην αγορά», δήλωσε ο Νασράλα, με την «πρόφαση» ότι η Χεζμπολάχ στέλνει δολάρια στη Συρία.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις στον Λίβανο προκειμένου να αναγκάσει τον Λίβανο να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της, με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα πεινάσει. Η σιιτική οργάνωση είναι η μοναδική που δεν παρέδωσε τα όπλα της μετά τη λήξη του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-1990). «Σε αυτόν που μας δίνει την επιλογή να πεθάνουμε από τα όπλα ή από την πείνα, του λέω ότι τα όπλα θα παραμείνουν στα χέρια μας και ότι δεν θα πεινάσουμε», κατέληξε

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr