Ισπανία κορωνοϊός: Ανοίγει τα σύνορά της από 21 Ιουνίου για τις χώρες Σένγκεν

0
49

Ισπανία κορωνοϊός: Η Ισπανία θα ανοίξει τα σύνορά της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν στις 21 Ιουνίου, δέκα ημέρες νωρίτερα απ΄ ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, εκτός από την Πορτογαλία με την οποία τα σύνορα θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ένας προορισμός από εκείνους με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, η Ισπανία είναι ακόμη κλειστή στους τουρίστες και όσοι επιτρέπεται να έρθουν από το εξωτερικό πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα 14 ημερών.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε πει προηγουμένως ότι θα επέτρεπε στους ξένους τουρίστες να εισέλθουν στην Ισπανία από την 1η Ιουλίου χωρίς να απαιτεί από αυτούς να τίθενται σε αυτο-απομόνωση, εκτός από τις Βαλεαρίδες νήσους που θα μπορούσαν να αρχίσουν να δέχονται τουρίστες από τη Δευτέρα στο πλαίσιο ενός δοκιμαστικού προγράμματος.

Η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική επί ποινή προστίμου στην Ισπανία μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης των μέτρων καραντίνας και εωσότου ο κορωνοϊός «νικηθεί οριστικά», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια. Το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μπορούσε να επιβληθεί στους πολίτες που δεν φοράνε τη μάσκα σε δημόσιους ή κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα, όταν δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας, διευκρίνισε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Θα παραμείνει επίσης υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αεροσκάφη, τα τρένα ή τα ιδιωτικά οχήματα όπου οι επιβάτες δεν μένουν στο ίδιο σπίτι. Η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από την πανδημία με περισσότερους από 27.000 νεκρούς, επέβαλε τη χρήση μάσκας στους πολίτες άνω των 6 ετών την 21η Μαΐου στους δημόσιους και στους κλειστούς χώρους, εφόσον δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου. svg%3E

Το μέτρο ήταν υποχρεωτικό από την 4η Μαΐου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της χρήσης μάσκας αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του νέου κορωνοϊού, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της καραντίνας και η κατάσταση συναγερμού αρθεί την 21η Ιουνίου. «Αυτά τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέχρι να νικήσουμε οριστικά τον ιό, δηλαδή όταν έχουμε στη διάθεσή μας μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. Ο Ίγια διαβεβαίωσε ότι μόλις αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 21η Ιουνίου, η ελευθερία των μετακινήσεων θα αποκατασταθεί στη χώρα, ακόμα και για τους κατοίκους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, των πλέον πληγεισών πόλεων από την πανδημία.

Στις 21 Ιουνίου, «εφόσον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρθεί, όπως προβλέπεται, οι μετακινήσεις θα γίνονται χωρίς περιορισμούς στη χώρα μας», τόνισε, ενώ αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Ισπανοί δεν μπορούν να βγουν εκτός της περιφέρειάς τους. Εκτός της χρήσης μάσκας, το διάταγμα που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει μέτρα πρόληψης στο επαγγελματικό περιβάλλον, όπως «η οργάνωση των θέσεων εργασίας ή η κυκλική εργασία προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός».  Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλίζεται η «ιχνηλασιμότητα» των νέων κρουσμάτων, οι αεροπορικές εταιρείες ή οι χερσαίες συγκοινωνίες θα πρέπει από την πλευρά τους να τηρούν τα δεδομένα των επιβατών τους για «τουλάχιστον 4 εβδομάδες».

Πηγή: Pagenews.gr