Ισπανία κορωνοϊός: Ανοίγουν τα σύνορα για τους Ευρωπαίους

0
46

Λίγες ώρες πριν η Ισπανία ξανανοίξει τα σύνορά της στους Ευρωπαίους, ο πρωθυπουργός τςη χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, υπενθύμισε στους Ισπανούς ότι παραμένουν ευάλωτοι στον νέο κορωνοϊό και ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας. «Παραμένουμε ευάλωτοι. Οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή και να ακολουθούμε αυστηρά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας», δήλωσε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτική του ομιλία.

«Ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι ένα τείχος απέναντι στον ιό ή ένας δίαυλος μετάδοσης του ιού, από εμάς εξαρτάται», επέμεινε ο Σάντσεθ καθώς η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία με περισσότερους από 28.000 νεκρούς, βγαίνει από μια αυστηρή καραντίνα 14 εβδομάδων.

Τέλος η κατάσταση συναγερμού:

Απόψε, τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή, η Ισπανία αίρει την κατάσταση συναγερμού που κήρυξε στις 14 Μαρτίου και ανοίγει ξανά τα χερσαία σύνορά της με τη Γαλλία και τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πορτογαλία θα ανοίξει τα σύνορά της με την Ισπανία την 1η Ιουλίου.

Οι ίδιοι οι Ισπανοί θα μπορούν επιτέλους να μετακινούνται σε όλη τη χώρα. Μέχρι τώρα περιορίζονταν στην επαρχία τους ή στην περιφέρειά τους. Οι ξένοι δεν θα υποχρεωμένοι πλέον να τίθενται σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την είσοδό τους στη χώρα. Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να διατηρούν μια απόσταση ασφαλείας 1,5 μ. με τους άλλους.

600 στελέχη του υπουργείου Υγείας στα αεροδρόμια:

Περίπου 600 στελέχη του υπουργείου Υγείας θα αναπτυχθούν στα αεροδρόμια για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό, να τους ζητούν τον τόπο κατοικίας τους και να τους θερμομετρούν. «Τα ύποπτα περιστατικά θα εξετάζονται από γιατρό», ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ ‘Ιλια.

Την 1η Ιουλίου, η Ισπανία θα ανοίξει τα σύνορά της σε όλες τις εθνικότητες, στην προσπάθειά της να σώσει ό,τι απομένει από την τουριστική περίοδο. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος πυλώνας της ισπανικής οικονομίας με το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Όσον αφορά τους Βρετανούς, η υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλεθ, δήλωσε στο BBC: «Θα επιτρέψουμε στους Βρετανούς επισκέπτες να εισέλθουν στην Ισπανία όπως η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο χώρος Σένγκεν από την 21η Ιουνίου ελεύθερα και χωρίς την ανάγκη καραντίνας». Η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα της είναι ακόμη σε συζητήσεις με τις βρετανικές αρχές για το εάν θα προσφέρουν τους ίδιους όρους για τους Ισπανούς επισκέπτες στη Βρετανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr