Ισραήλ: Γενική απεργία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας

0
54

Το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ Histadrut ανακοίνωσε άμεση γενική απεργία απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που συζητείται στην Κνεσέτ και διχάζει την χώρα.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ Histadrut ανακοίνωσε άμεση γενική απεργία απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που συζητείται στην Κνεσέτ και διχάζει την χώρα.

«Καλώ σε γενική απεργία (…) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου ισραηλινού συνδικάτου. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».

Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιατρικής Ένωσης του Ισραήλ που κηρύσσει επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Ηδη, έχουν διακοπεί οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Αναταραχές στο Ισραήλ μετά την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας – Δραματική παρέμβαση του προέδρου

Χάος επικρατεί στο Ισραήλ μετά την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαν που αντιτάχθηκε στη δικαστική αναθεώρηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν μετά την απομάκρυνση του υπουργού, και την προώθηση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης.

Στην Ιερουσαλήμ, αστυνομία και στρατιώτες χρησιμοποίησαν κανόνια νερού εναντίον διαδηλωτών κοντά στο σπίτι του κ. Νετανιάχου. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ, για χάρη της ευθύνης, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «τα μάτια όλου του λαού του Ισραήλ είναι στραμμένα πάνω σας».

«Απευθύνω έκκληση στους αρχηγούς όλων των παρατάξεων της Κνεσέτ, του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, να θέσουν τους πολίτες της χώρας πάνω από όλα και να ενεργήσουν υπεύθυνα και θαρραλέα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Ελάτε στα συγκαλά σας τώρα!» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χέρτζογκ.

Πηγή: Pagenews.gr