Ισραήλ: Την Κυριακή η ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση

0
86

Μετά από πολλά χρόνια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να μην είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο λόγος είναι ότι δημιουργήθηκε μία συμμαχία πολλών κομμάτων, οι οποίες κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο δράσης. Να θυμίσουμε ότι η Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ για επανεκκίνηση των εχθροπραξιών.

Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ θα ψηφίσει την Κυριακή για να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος, σε μια κίνηση που θα δείξει την έξοδο στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον μακροβιότερο ηγέτη της χώρας.

Την ίδια μέρα η ορκωμοσία

Εάν η συμμαχία αριστερών, δεξιών, κεντρώων και αραβικών κομμάτων εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα ορκιστεί την ίδια ημέρα, σηματοδοτώντας το τέλος της 12ετούς θητείας του Νετανιάχου ως πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του από τον εθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ.

Την περασμένη Τετάρτη, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Yesh Atid Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο Μπένετ, πρώην υπουργός Άμυνας που ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Yamina, σχημάτισαν ευρεία κυβερνητική συμμαχία ύστερα από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου –την 4η εκλογική μάχη στο Ισραήλ σε δύο χρόνια– στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Ο Μπένετ θα είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός

Βάσει της συμφωνίας τους, ο Μπένετ θα αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία και θα ακολουθήσει ο Λαπίντ.

Ο Μπένετ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιαρίβ Λέβιν, πιστό στον Νετανιάχου, να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Κνεσέτ αύριο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «μην ασχοληθεί άλλο» και να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε προσπάθειες να πείσει μέλη της νέας συμμαχίας να αποσκιρτήσουν και να ματαιώσουν την ορκωμοσία της.

Ισραήλ: Το αραβικό κόμμα Ράαμ επισημοποίησε τη στήριξή του στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Νετανιάχου

Το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, ήταν το τελευταίο κόμμα που στήριξε τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αίροντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο Αμπάς «υπέγραψε τη συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έχει προθεσμία έως τις 23.59 να συγκεντρώσει ψήφους για να ανακοινώσει στον πρόεδρο της χώρας ότι έχει την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr