Ιταλία κορωνοϊός: Νέος συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών

0
50

Συνεχίζουν να προβληματίζουν οι αυξημένοι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών του κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός των νοσούντων στη χώρα, βάσει του επίσημου υπολογισμού ανέρχεται πλέον σε 238.275. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.610. Παράλληλα, 182.453 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 262 νέα κρούσματα, 49 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 546 άνθρωποι έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 152 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά, 2.474 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 18.586 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 11 περισσότεροι άνθρωποι. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 2 ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 799.

Την ίδια ώρα, μελέτη του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός είχε κάνει την εμφάνισή του στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνο από τον Δεκέμβριο 2019, δύο μήνες πριν από την επίσημη καταγραφή του πρώτου κρούσματος στη χώρα. Η μελέτη εξέτασε 40 δείγματα λυμάτων που είχαν περισυλλεγεί ανάμεσα στον Οκτώβριο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020. Τα αποτελέσματα, που επιβεβαιώθηκαν από δύο χωριστά εργαστήρια με δύο διαφορετικές μεθόδους, απέδειξαν την παρουσία του RNA του SARS-Cov-2 σε δείγματα που προέρχονται από το Μιλάνο και το Τορίνο στις 18 Δεκεμβρίου 2019, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Όμοια ίχνη βρέθηκαν επίσης στα λύματα της Μπολόνια στις 29 Ιανουαρίου 2020, την στιγμή που το πρώτο κρούσμα Covid-19 καταγράφηκε επισήμως στην Ιταλία στις 20 Φεβρουαρίου, στην κωμόπολη Κοντόνιο, κοντά στο Μιλάνο. Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας διευκρινίζει ότι τα δείγματα από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2019 δεν έδειξαν ίχνη του ιού.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση της έναρξης της κυκλοφορίας του ιού στην Ιταλία και παρέχει συνεκτικές πληροφορίες σε σχέση με τις αναλύσεις που έγιναν στην Γαλλία επί δειγμάτων νοσηλευμένων ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο 2019», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. Το Ινστιτούτο αναφέρεται ακόμη σε ισπανική μελέτη που εντόπισε το RNA στα λύματα της Βαρκελώνης που είχαν περισυλλεγεί στα μέσα του Ιανουαρίου, «περί τις 40 ημέρες πριν από την καταγραφή του πρώτου εγχώριου κρούσματος» στην Ισπανία.

«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν την παραδοχή που υπάρχει πλέον σε εθνικό επίπεδο για την σημασία της παρακολούθησης του ιού στα δείγματα των λυμάτων και στην είσοδο των εγκαταστάσεων καθαρισμού» των υδάτων, αναφέρει στην μελέτη η Λούκα Λουτσιντίνι του ISS. Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ίχνη του ιού «δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι βασικές αλυσίδες μετάδοσης (…) ήταν ενεργές από τα πρώτα αυτά κρούσματα», διευκρινίζει προσθέτοντας ότι ένα «δίκτυο παρακολούθησης (στην ιταλική επικράτεια) μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για τον έλεγχο της επιδημίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr