Ιταλία lockdown: Νέα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου – Με rapid test η είσοδος στη χώρα

0
45

Αλλάζουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Ιταλία. Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Έτσι πλέον, για όποιον Ευρωπαίο φτάνει στη χώρα θα είναι αρκετό μόνο ένα rapid test, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από το ταξίδι.

Tα νέα αυτά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Επίσης, τα λύκεια θα μπορέσουν να ξανανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα με φυσική παρουσία των μαθητών που θα κυμαίνεται από το 50% μέχρι το 75% του συνόλου. Οι διάφορες περιφέρειες, όμως, έχουν το δικαίωμα να αναβάλουν την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία, ενώ στις περιοχές που θα μετατρέπονται σε κόκκινη ζώνη, τα λύκεια θα παραμείνουν ούτως ή άλλως κλειστά.

Οι επισκέψεις σε συγγενείς που ζουν σε διαφορετική περιφέρεια από τον τόπο διαμονής των πολιτών, θα επιτρέπονται μόνον σε περιπτώσεις ουσιαστικής ανάγκης, ενώ η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, ανάλογα με τον δείκτη μετάδοσης Rt και άλλα επιδημιολογικά κριτήρια. Οι ζώνες, με βαθμιαία αυστηροποίηση των μέτρων, είναι: «λευκή», «κίτρινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη».

Αναφορικά με την μετάβαση στο εξοχικό, θα επιτρέπεται στους πολίτες που ζουν σε λευκή και κίτρινη ζώνη, θα απαγορεύεται στις κόκκινες, ενώ οι Ιταλοί που βρίσκονται σε πορτοκαλί περιοχή, θα μπορούν να πηγαίνουν στο εξοχικό τους μόνον αν αυτό βρίσκεται εντός του δήμου στον οποίο κατοικούν μόνιμα.

Κλειστά καφέ και μπαρ σε συγκεκριμένε ζώνες:

Τα καφέ- μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» ζώνες ενώ θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 6:00 το απόγευμα στις «πορτοκαλί». Ανοικτά θα μένουν και το βράδυ στις «λευκές». Μετά από τις 6:00 το βράδυ, στο εξής απαγορεύθηκε το take away από τα καφέ, για να αποφευχθούν οι τόσοι συνωστισμοί στις πλατείες, που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Το «φαγητό σε πακέτο» Θα συνεχίσει να επιτρέπεται για τα εστιατόρια.

Μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα μπορεί να προσκαλεί κανείς μόνο δυο συγγενείς ή φίλους στο σπίτι, μαζί με ανήλικα κάτω των 14 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα μουσεία, τέλος, θα μπορέσουν να ανεβάσουν ρολά από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή (με υποχρεωτική κράτηση) μόνον στις «λευκές» και «κίτρινες». Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, πίστες του σκι και γυμναστήρια προς το παρόν παραμένουν κλειστά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr