Ιταλία πρόσφυγες: Διάσωση περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών απέναντι από τις ακτές της Λιβύης

0
25

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι διέσωσε περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε μία σχεδόν ξεφούσκωτη λαστιχένια λέμβο απέναντι από τις ακτές της Λιβύης, καθώς καμία αρμόδια αρχή δεν θέλησε να παρέμβει. Η λέμβος «που δεν είχε μηχανή και ήταν κατά το ήμισυ ξεφούσκωτη», σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής, έγινε αντιληπτή από ένα σκάφος χθες το απόγευμα στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης.

«Η λιβυκή αρχή που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα δεν ανέλαβε τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης ελλείψει ναυτικών μέσων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η ακτοφυλακή ειδοποίησε στη συνέχεια τις αρχές της Μάλτας, η ζώνη έρευνας και διάσωσης της οποίας συνορεύει με εκείνην της Λιβύης. Έστειλαν επίσης σήμα συναγερμού στις αρχές του Γιβραλτάρ, καθώς ένα σκάφος που έφερε σημαία της περιοχής αυτής βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, καθώς και τις γαλλικές αρχές λόγω της παρουσίας στη ζώνη μιας πετρελαϊκής πλατφόρμας της Total.

Δεν έχουμε σχέση λένε οι Γάλλοι

Η Γαλλία απάντησε ότι κανένα σκάφος με γαλλική σημαία δεν βρισκόταν σε αυτή τη ζώνη ευθύνης της Λιβύης, και, «δεδομένης της επίμονης σιωπής των μαλτέζικων αρχών και του Γιβραλτάρ», η Ρώμη ανέλαβε τον συντονισμό των επιχειρήσεων και έστειλε ένα σκάφος για να διασώσει τους πρόσφυγες. Οι τελευταίοι, 84 άτομα εκ των οποίων έξι γυναίκες και δύο παιδιά, μεταφέρθηκαν σήμερα την αυγή πάνω στο ιταλικό σκάφος που κατευθύνεται πλέον προς το νησί Λαμπεντούζα.

Το κέντρο υποδοχής του νησιού, το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στη διαδρομή των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, έχει ξεπεράσει το σημείο κορεσμού με την άφιξη εκατοντάδων ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον 300 άνθρωποι, κυρίως Τυνήσιοι, έφθασαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με 13 σκάφη, ανεβάζοντας σε περίπου 1.100 τον συνολικό αριθμό των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής, η θεωρητική χωρητικότητα του οποίου είναι 95 άνθρωποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιταλικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με ένα τέτοιο σκηνικό. Και άλλες φορές στο παρελθόν προσφυγικές ροές έχουν φτάσει στα παράλια της Ιταλίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr