Ιβάν Σαββίδης: Ανέβηκε στην κατάταξη της λίστας Forbes

0
12

Ο Ιβάν Σαββίδης συγκαταλέγεται στην ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους της χρονιάς που πέρασε, και μάλιστα ήταν μέσα σε αυτούς που κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους. Η διάσημη ετήσια λίστα του Forbes περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στην 1335η θέση, τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ.

Όπως γράφει το SDNA, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes που αναφέρει κάθε φορά και τη σχετική λίστα με τους δισεκατομμυριούχους της χρονιάς, ποιοι σημείωσαν άνοδο και ποιοι όχι, ο μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ βρίσκεται στη θέση 1.335, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ήταν στη θέση 1.367, σημειώνοντας δηλαδή άνοδο κατά 32 θέσεις στη σχετική κατάταξη. Όπως εκτιμάται μάλιστα η περιουσία του αυξήθηκε κατά 100 εκατ. δολάρια και συνολικά φτάνει στα 1,6 δις δολάρια.

Στα γενικά στοιχεία της λίστας, πάνω από 2.200 δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους ενώ ποσοστό 36% είδε την περιουσία του να μειώνεται.

Λίγα λόγια για τον Ιβάν Σαββίδη

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι Ρώσος ελληνικής καταγωγής, επιχειρηματίας και πολιτικός, που έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα από τον Απρίλιο του 2013.

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο. Σε νεαρή ηλικία, ο Σαββίδης μετακόμισε στην περιοχή του Ροστόφ στον Ντον, όπου και αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Το 1977 κατετάγη στο στρατό. Το 1980, μετά τη θητεία του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου ξεκίνησε ως απλός εργάτης και έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου.

Το 1988 αποφοίτησε από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ, με το τίτλο του Μάστερ και εν συνεχεία ακολούθησε επαγγελματική καριέρα με αντικείμενο τα οικονομικά. Το 1993, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας Donskoy Tabak και παρέμεινε επικεφαλής της επί 10 χρόνια. Σήμερα, η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη, Κυριακή Σαββίδη, αποτελεί πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας.

Ο Σαββίδης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου Agrocom, που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Ο όμιλος Agrocom, σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes, τοποθετείται στην 152η θέση στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Μεταξύ 2002 και 2005, ο Σαββίδης διετέλεσε πρόεδρος της Ροστόφ. Από το 2005, είναι πρόεδρος της ομάδας του Ροστόφ επί του Ντον, της Σ.Κ.Α. Ροστόφ.

Ο ΠΑΟΚ και οι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Στις 10 Αυγούστου 2012 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ. Το Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς, με μηνιαίο μίσθωμα που φτάνει τα 95.000 ευρώ, και το Μάρτιο του ίδιου έτους αγόρασε το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, που εδρεύει στην Ξάνθη.

Αγόρασε ποσοστό 19% του τηλεοπτικού σταθμού Mega (ο οποίος έκλεισε το 2018) και το 2017 η εταιρεία Dimera, συμφερόντων του, απέκτησε τα σήματα των εφημερίδων του ομίλου «Πήγασος» (τα οποία μέχρι τότε ήταν συμφερόντων του επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα), Έθνος και Ημερησία, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV στις 11 Αυγούστου 2017, που μέχρι πρότινος ανήκε στον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη. Το κανάλι Epsilon TV ωστόσο ένα χρόνο μετά αναβαθμίστηκε και έδωσε την θέση του, στις 24 Οκτωβρίου 2018 στο Open TV.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr