Και το ερώτημα είναι: Γιατί τώρα;

0
69

Ποιοι λόγοι οδήγησαν την Κυβέρνηση στην επιτάχυνση των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, ξεκίνησε! Στις 7 το απόγευμα, όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τις ανακοινώσεις του για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αύριο οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας θα προχωρήσουν στη λεπτομερή εξειδίκευση των μέτρων.

Οι τρεις κινήσεις

Το ότι θα παρενέβαινε η Κυβέρνηση ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Η αλήθεια είναι ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε και μάλλον είχε θέσει ως προαπαιτούμενη την Ευρωπαϊκή συνδρομή, έτσι ώστε να είναι «αμέσου δράσεως» και χωρίς έντονη διαφωνία από τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, μέσω του Πρωθυπουργού έκανε τρεις κινήσεις:

  1. κατέστησε σαφές ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία και συνολική από την Ευρώπη
  2. Προσπάθησε να συγκροτήσει συμμαχίες (ιδίως με τις χώρες του Νότου) προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή/
  3. Κατέθεσε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, όπως: πλαφόν στην χονδρική και χρησιμοποίηση των 230 δις που έχουν μείνει αδιάθετα, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βλέποντας, από το Μάρτιο, την κωλυσιεργία της Ευρώπης και την αδυναμία να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο του Απριλίου, η στρατηγική της Κυβέρνησης άλλαξε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι «αν καθυστερήσουν οι κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις θα προχωρήσει μονομερώς σε λήψη μέτρων σε Εθνικό επίπεδο». Παράλληλα, δόθηκε κατεύθυνση να επιταχυνθούν οι προεργασίες στα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να ετοιμαστούν οι φάκελοι των προτάσεων.

 Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του θεώρησαν ότι πλέον μια μεγάλη, άμεση και δραστική παρέμβαση της Κυβέρνησης ήταν μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί  ριζικά το πρόβλημα. Κι όχι μόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι έπρεπε το ταχύτερο να διορθωθεί μια αδικία που έπληττε μεν όλη την κοινωνία, αλλά έφερνε σε αδιέξοδο τη μεσαία τάξη.

Τα κριτήρια

Η αδυναμία της Ευρώπης να καταλήξει, ή να φανεί ότι καταλήγει, σε κοινή στάση ήταν το βασικό κριτήριο για να επιταχυνθεί η ανακοίνωση των μέτρων. Όμως δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίον η Κυβέρνηση έφερε σήμερα την ανακοίνωση των μέτρων, καθώς υπήρχαν κι άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στην αναθεώρηση των αρχικών πλάνων. Οι λόγοι είναι:

  1. Δεν έπρεπε και δεν άντεχε άλλο η Κοινωνία πρωτίστως (και δευτερευόντως η Κυβέρνηση) κι άλλο κύμα αυξημένων λογαριασμών και μάλιστα ενόψει θέρους και τουριστικής περιόδου, είτε σε νοικοκυριά είτε σε επιχειρήσεις.
  2. Τα «υπερκέρδη» των εταιρειών δεν ήταν τόσο μεγάλα, που άξιζε κάποιος να επενδύσει ΜΟΝΟ σ αυτά.
  3. Οι δημοσκοπήσεις πλέον δείχνουν ότι –σχεδόν στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για την Κυβέρνηση- η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική απειλή, καθώς αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσφορία των πολιτών. Το ποσοστά του δεν βελτιώνονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΝΔ…καλπάζει. Πλην όμως, υπάρχουν κάποιοι που «αποκωδικοποιούν» τη συγκυρία ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης. Δηλαδή, θεωρούν ότι είναι η στιγμή που…το ελατήριο έχει συμπιεστεί πολύ και μπορεί τώρα να αρχίσει η αντίστροφη πορεία της αποσυμπίεσης και της ανόδου.
  4. Η Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα δείχνει να αφυπνίζεται. Πλέον ενώ στην αρχή φάνταζε ως «Η» λύση, τώρα μπορεί να εξελιχθεί ως «ΑΛΛΟ ένα» σημαντικό εργαλείο που θα λειτουργήσει αθροιστικά με τις Εθνικές πρωτοβουλίες
  5. Η Κυβέρνηση είδε ότι πολλά κράτη αρχίζουν και δραστηριοποιούνται σε Εθνικές επιλογές. Ήδη οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και έφθασαν μέχρι τώρα σε ενισχύσεις άνω των 4 δις. Όλες αυτές οι ενισχύσεις ήταν εντός ορίων του προϋπολογισμού. Τώρα όμως ήταν η στιγμή για να γίνει με μεγαλύτερη ένταση και με σαφές και εντονότερο πολιτικό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι γεμάτες από…αναλύσεις των νέων μέτρων, αλλά και πολιτικές συγκρούσεις. Μέχρι να αρχίσουν να καταφθάνουν οι νέοι λογαριασμοί που αποκλιμακωμένες τιμές. Κι αυτή θα είναι η Λυδία λίθος!

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr