Κάπνισμα: Τα αρχαιότερα ίχνη χρήσης καπνού βρέθηκαν σε προϊστορικό οικισμό της Αμερικής

0
20

Κάπνισμα: Στην Αμερική τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη χρήσης καπνού. Νομάδες κάπνιζαν ή μασούσαν ίνες καπνού για τις διεγερτικές ιδιότητες της νικοτίνης.

Κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που έζησαν στα τέλη της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων μασούσαν ή χρησιμοποιούσαν για κάπνισμα φύλλα καπνού στη Βόρεια Αμερική, αποκαλύπτει μελέτη σε προϊστορικό οικισμό της Γιούτα.

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση στο Nature Human Behaviour ανακάλυψαν τέσσερις μισοκαμμένους σπόρους ενός άγριου είδους καπνού μέσα στα υπολείμματα φωτιάς, μαζί λίθινα εργαλεία αλλά και κόκκαλα πάπιας που είχαν καταναλωθεί ως τροφή.

Κάπνισμα: Τα ευρήματα χρονολογήθηκαν στα 12.300 χρόνια.

Κάπνισμα

Οι νομάδες της Γιούτα πιθανότατα κάπνιζαν ή μασούσαν ίνες καπνού για τις διεγερτικές ιδιότητες της νικοτίνης. Μέχρι σήμερα, οι αρχαιότερες γνωστές ενδείξεις χρήσης καπνού ήταν υπολείμματα νικοτίνης που βρέθηκαν σε μια πίπα από την Αλαμπάμα ηλικίας 3.300 ετών.

«Μπορούμε πλέον να ακολουθήσουμε τις πολιτιστικές ρίζες του καπνού στην Εποχή των Παγετώνων» δήλωσε στο Reuters ο Ντάρον Ντιουκ, αρχαιολόγος του Far Western Anthropological Research Group στη Νεβάδα και επικεφαλής της μελέτης.

Κάπνισμα

Η χρήση του καπνού ξεκίνησε στην Αμερική αλλά επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα στον υπόλοιπο κόσμο μετά την άφιξη των Ευρωπαίων πριν από πέντε αιώνες. Έχει πλέον εξελιχθεί σε κρίση δημόσιας υγείας με 1,3 δισεκατομμύρια καπνιστές και περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Περισσότερα από 70 είδη καπνού υπάρχουν σήμερα στην Αμερική, την Αυστραλία, τη δυτική Αφρική και νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Οι σπόροι που βρέθηκαν στη Γιούτα προέρχονται από το είδος Nicotiana attenuata, το οποίο φύεται ακόμα στην ίδια περιοχή.

«Δεν εξημερώθηκε ποτέ αλλά χρησιμοποιείται από αυτόχθονες πληθυσμούς μέχρι σήμερα» επισήμανε ο Ντιουκ.

Η εστία που περιείχε τους μισοκαμμένους σπόρους ήρθε στο φως στο Σολτ Λέικ της Γιούτα, λεκάνη μιας λίμνης που ξεράθηκε και άφησε πίσω της ένα χοντρό στρώμα αλατιού. Η περιοχή ήταν κάποτε βαλτώδης και το κλίμα της ήταν ψυχρότερο από ό,τι σήμερα.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως από τη διάβρωση λόγω του ανέμου, ο οποίος σταδιακά απομακρύνει τα επιφανειακά ιζήματα από τότε που η λίμνη εξαφανίστηκε πριν από περίπου 9.500 χρόνια. «Γνωρίζουμε ελάχιστα για τον πολιτισμό τους» λέει ο Ντιουκ, αναφερόμενος στους προϊστορικούς νομάδες.

Η λίστα με τα ευρήματα περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία κοπής και λίθινες αιχμές για λόγχες. Μια από τις λόγχες φέρει ακόμα ίχνη από αίμα μαμούθ ή μαστόδοντου, συγγενών του ελέφαντα που αργότερα εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξημέρωση και συστηματική καλλιέργεια του καπνού ήρθαν χιλιάδες χρόνια αργότερα, σύμφωνα με ευρήματα στις νότιες ΗΠΑ και στο Μεξικό.

«Δεν γνωρίζουμε που ακριβώς συνέβη, υπήρξε όμως μια μεγάλη άνθηση της γεωργίας στην αμερικανική ήπειρο τα τελευταία 5.000 χρόνια».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr