Καραμανλής για ΒΟΑΚ: Το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Ευρώπη σε εξέλιξη

0
61

Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.

Η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος), υπεγράφη σήμερα, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων, κ. Δημήτριος Αναγνώπουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της αναδόχου εταιρείας ΑΚΤΩΡ, κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021 και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 169 εκατομμύρια ευρώ.

Καραμανλής: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια

Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε ότι:

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη -και ιδίως το Νομό Λασιθίου- αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Γιατί σήμερα ξεκινάει και επισήμως να γίνεται πραγματικότητα το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα κατασκευαστεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.  Σήμερα, με την υπογραφή της σύμβασης για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, θέτουμε το πρώτο καθοριστικό σημαντικό ορόσημο, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Κρήτη την Εθνική Οδό που της αξίζει».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι: «Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι ένας αυτοκινητόδρομος που, όταν ολοκληρωθεί, θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία. Συνολικού μήκους 294 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια».

Υπενθύμισε δε ότι: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έργο αυτό αποτελεί το σταθερό και μεγαλύτερο αίτημα όλων των Κρητικών εδώ και δεκαετίες. Μια αναγκαιότητα, για έναν τόπο με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα. Αποτελεί όμως και κάτι ακόμα: ένα έργο που η ελληνική πολιτεία το οφείλει σε όλες τις οικογένειες που έχουν θρηνήσει θύματα στην άσφαλτο αυτού του δρόμου».

Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια τόνισε: «Σήμερα, λοιπόν, σηματοδοτείται πρακτικά η έναρξη κατασκευής του ΒΟΑΚ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη. Όπως ακριβώς είχαμε πει. Για άλλη μια φορά, οι πράξεις μας επιβεβαιώνουν τα λόγια μας».

Ο ΒΟΑΚ υπηρετεί την ανάπτυξη και την οδική ασφάλεια

Υπενθύμισε εξάλλου ότι: «Αυτό είχαμε προαναγγείλει έναν χρόνο πριν από την Κρήτη, με τον ίδιον τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Για αυτό είχαμε δεσμευτεί. Ότι θα δούμε μπουλντόζες μέσα στο 2022. Και βλέπετε ότι αυτό ακριβώς κάνουμε». Άλλωστε, σημείωσε ότι: «Ο ΒΟΑΚ αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού. Γιατί είναι ένα έργο που υπηρετεί απολύτως δύο σπουδαίους στόχους που έχει θέσει: Ανάπτυξη και οδική ασφάλεια». Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε επίσης πως: «Για να φτάσουμε βέβαια, εδώ σε έργο απτό και υλοποιήσιμο, χρειάστηκε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή τις τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε οδικό έργο: Χρηματοδότηση, Χάραξη, Χρονοδιάγραμμα. Πρώτο και σημαντικότερο λοιπόν: Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση. Αξιοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και βέβαια την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεύτερον, οριστικοποιήσαμε την χάραξη του έργου. Και τρίτον, ορίσαμε ένα συγκεκριμένο και πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα για κάθε στάδιο του έργου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr