Καθεδρικός Νάντη πυρκαγιά: Έρευνες για εμπρησμό διέταξαν οι αρχές

0
33

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί από το εσωτερικό του καθεδρικού ναού στην Νάντη, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν το εκκλησιαστικό όργανο που καταστράφηκε ολοσχερώς. Παράλληλα διεξάγονται έρευνες για εμπρησμό, μιας και εντοπίστηκαν τρεις εστίες φωτιάς. Ο γοτθικός ναός χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και το άκουσμα της φωτιάς ξύπνησε σε όλους τις μνήμες από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Ωστόσο τα δεδομένα στην Νάντη είναι διαφορετικά.

«Σε αυτό το στάδιο διενεργείται έρευνα για εμπρησμό από πρόθεση» δεδομένου ότι εντοπίστηκαν «τρεις διαφορετικές εστίες», εξήγησε ο εισαγγελέας Πιερ Σενές. . «Δεν μπορούμε ακόμη να εξάγουμε συμπεράσματα επειδή πρέπει να ερευνηθούν πολλά πράγματα από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν νέα στοιχεία», πρόσθεσε.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί, περαστικοί είδαν τις φλόγες και ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία. Από τη φωτιά, που σβήστηκε σχεδόν δύο ώρες αργότερα, καταστράφηκε το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο του γοτθικού ναού.

Δεν καίγεται πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη πυρκαγιά που σημειώνεται σε αυτό τον καθεδρικό. Στις 28 Ιανουαρίου 1972, η στέγη του ναού Σεν-Πιερ-ε-Σεν-Πολ στο κέντρο της Ναντ, που κατασκευάστηκε ανάμεσα στον 15ο και τον 19ο αιώνα, καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η καταστροφή προκλήθηκε έπειτα από εργασίες ενός επισκευαστή σκεπών.

Ο ναός της Ναντ παραδόθηκε και πάλι στους πιστούς μόλις τον Μάιο του 1985 έπειτα από 13 και πλέον χρόνια εργασιών. Το 2015, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε έναν άλλο καθολικό ναό με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα τρία τέταρτα της στέγης της βασιλικής Σεν-Ντονασιέν-ε-Σεν-Ρογκασιέν, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα.

Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Στις 15 Απριλίου 2019 ένας ακόμα ναός, το σύμβολο του Παρισιού, η Παναγία των Παρισίων τυλίχτηκε στις φλόγες βυθίζοντας στην θλίψη την Γαλλία. Ένα χρόνο μετά ένα ντοκιμαντέρ προσπάθησε να ρίξει φως στα αίτια εκείνης της πυρκαγιάς.

Το σύστημα πυρασφάλειας της Παναγίας των Παρισίων δεν διέθετε αυτόματη ρίψη νερού, ούτε κάμερες ασφαλείας, αλλά 160 ανιχνευτές καπνού. Προβλεπόταν επίσης η φύλαξη από δύο εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρείας για την περίπτωση μιας τέτοιας καταστροφής. Ο άνθρωπος που βρισκόταν σε βάρδια το απόγευμα της 15ης Απριλίου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, την ίδια εκείνη ημέρα.

Εκπαιδευμένος μόλις δυο φορές, από δύο ώρες, για την αποστολή της φύλαξης της Παναγίας των Παρισίων, ο άτυχος εργαζόμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με την ολοκληρωτική καταστροφή. «Ο φύλακας που δεν κινείται μέσα στο κτίριο, δεν γνωρίζει το κτίριο» αναφέρει γνώστης των γεγονότων στη γαλλική τηλεόραση, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η ίδια πηγή προσθέτει πως ο καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων είναι δαιδαλώδης και θα ήταν αδύνατο να εκπαιδευτεί κανείς σε διάστημα μόλις τριών ημερών.

Παράλληλα από την στιγμή του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς μέχρι να έρθει η πυροσβεστική πέρασαν πενήντα λεπτά καθώς υπήρχαν διαδοχικές καθυστερήσεις στα διάφορα κλιμάκια που ενημερώνονταν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr