Κατώτατος μισθός: Από σήμερα στα 713 ευρώ – Αυξάνονται οχτώ επιδόματα ανέργων

0
48

Κατώτατος μισθός: Η νέα αύξηση διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 713 ευρώ από 663 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η νέα (δεύτερη) αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους. Η νέα αύξηση διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 713 ευρώ από 663 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα αυξήσεις θα υπάρξουν και σε μια σειρά από επιδόματα όπως το επίδομα ανεργίας που θα ανέλθει στα 438 ευρώ.

Τι θα συμβεί με τους μισθούς

Ο μισθός του έγγαμου με προϋπηρεσία τουλάχιστον 9 ετών o οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ μετά την αύξηση κατά 7,5%, που έρχεται να προστεθεί στο σχεδόν 2% που δόθηκε από την 1/1/ 2022. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ).

Οι μηνιαίες αποδοχές αν συνυπολογισθεί η καταβολή 14 μισθών το χρόνο διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7%, ή 63 ευρώ το μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Ποια επιδόματα αυξάνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από σήμερα διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο.

Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους,
 • τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας,
 • το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας,
 • το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας,
 • ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α.,
 • η ειδική παροχή μητρότητας,
 • το επίδομα γονικής άδειας,
 • οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη,
 • η παροχή διαθεσιμότητας,
 • η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ,
 • η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr