Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει συντονισμός με την Κύπρο

0
46

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ασκεί κριτική στην στήριξη από την Ελλάδα της τουρκικής υποψηφιότητας για τη γενική γραμματεία του IMO, για την οποία η Λευκωσία είπε ότι δεν την δεσμεύει

Αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και τον συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας αφήνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αναρτήσεις του στo twitter. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναδημοσιεύοντας τις τοποθετήσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφέρει ότι είναι «απαράδεκτο να εξαίρεται ο συντονισμός πολιτικών πρωτοβουλιών με Κύπρο, κατά την επίσκεψη του νέου Προέδρου στην Αθήνα και λίγες μερες μετά να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει».

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, η Τουρκία στηρίζει την υποψηφιότητα της Ελλάδας να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα, στηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ). Όμως, η Λευκωσία φαίνεται ότι διαφωνεί με την στήριξη του Τούρκου υποψηφίου για γενικό γραμματέα του IMO και τονίζει ότι δεν δεσμεύεται από τις ελληνικές θέσεις.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε κι άλλη αναφορά, λέγοντας ότι «θετικές είναι οι συμφωνίες με την Τουρκία, που αποκλιμακώνουν την ένταση και τη φέρνουν στο τραπέζι του διαλόγου, είναι όμως δυνατόν μια τέτοια πρωτοβουλία να αναληφθεί χωρίς συνεννόηση και συντονισμό με την Κύπρο;».

Τι λέει η Λευκωσία

Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σημειώνει όμως ότι κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον IMO αλλά και για την υποστήριξη από την Τουρκία της εκστρατείας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Εκπρόσωπος επαναλαμβάνει εξάλλου πως οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες.

Ο κ. Λετυμπιώτης σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημερινή» για διαφωνία της Λευκωσίας με την Αθήνα στην υποστήριξη προς την Τουρκία για τον ΙΜΟ ανέφερε πως το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμού, στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κρίνεται ως θετικό και ότι ενδεικτικό είναι πως παρατηρείται μια ύφεση έως και αποχή από προκλητικές ενέργειες εκ μέρους Τουρκίας.
«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι θετική εξέλιξη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, εντός του πλαισίου του διεθνούς δίκαιου, αλλά και για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως εντός αυτού του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών ανακοινώθηκε η υποστήριξη από την Τουρκία υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία για τη θέση του μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ 2025-2026 και η στήριξη της Ελλάδας προς την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ.

«Κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και για τις οποίες ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr