ΚΕΘΕΑ: Οι δηλώσεις Ξανθού για το σχέδιο νόμου

0
70

Ο Ανδρέας Ξανθός σε δηλώσεις του μιλάει για το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα ζητήματα του ΚΕΘΕΑ. Ο πρώην υπουργός έχει αναφέρει παλιότερα ότι είναι μονόδρομος η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Ακόμη, έχει τοποθετηθεί και για τα self test, λέγοντας πως δεν αποτελούν λύση.

Πιο συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον Βασίλη Κικίλια να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για το ΚΕΘΕΑ, μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στη λειτουργία του. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στις αντιδράσεις των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από το 2019»

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει ότι το ΚΕΘΕΑ «αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από το φθινόπωρο του 2019, όταν η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέτρεψε το “αυτοδιοίκητο” που ήταν ένα κομβικό στοιχείο της θεραπευτικής και κοινωνικής του ταυτότητας.

Στις κοινωνικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε τα πολιτικά κόμματα και τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ ότι θα το “εξυγιάνει” και θα το στηρίξει διατηρώντας τα όργανα διοίκησής του και σεβόμενος το θεραπευτικό του έργο. Προσθέτει δε «Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού του που αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο, υπονομεύει σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εργαζομένων, των θεραπευτικών κοινοτήτων και της Γενικής Συνέλευσης».

Ο κ. Ξανθός ζητεί από τον υπουργό Υγείας να μιλήσει ανοιχτά για την πολιτική του βούληση σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζονται και καταλήγει: «Θεωρούμε ότι για ζητήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και στη Δημόσια Υγεία εν γένει είναι απαραίτητος ο ουσιαστικός κοινωνικός και πολιτικός διάλογος και, κυρίως, ο συνολικότερος στρατηγικός σχεδιασμός για τον χώρο των εξαρτήσεων. Με επίκεντρο πάντα τον εξαρτημένο, τις ανάγκες και την αξιοπρέπειά του».

ΚΕΘΕΑ

Βασίλης Κικίλιας

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr