Κικίλιας κορωνοϊός: Η ΕΕ βρίσκεται κοντά και σε άλλα εμβόλια

0
38

Την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, υπογραμμίζει ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ», αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά και σε άλλα εμβόλια και επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Ένωση για προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων εμβολίου που θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους Έλληνες.

«Δεν είναι μόνο η συμφωνία με την AstraZeneca. Πρέπει να τονίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα κινείται αποφασιστικά, προκειμένου να διασφαλίσει για τους πολίτες των κρατών – μελών της ΕΕ τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές συζητήσεις με την φαρμακευτική Cure Vac για 225 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχουν γίνει ανάλογες συζητήσεις και με άλλες εταιρείες, όπως η Johnson & Johnson», φανέρωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος δε στο εμβόλιο της Οξφόρδης ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «η ίδια η εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο εμβόλιο, η AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων, με τις πρώτες δόσεις να παραδίδονται στα τέλη του 2020», επισημαίνοντας πως «όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά έπειτα από μια περίοδο γενικού lockdown, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποφασίζονται ούτε βιαστικά ούτε σπασμωδικά, και κυρίως σε μια ανοιχτή δημοκρσατική κοινωνία δεν είναι το πρώτο που κάνουμε». Και τονίζει: «Το πρώτο που κάνουμε είναι να ενημερώσουμε να κάνουμε συστάσεις και να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο που διαφαίνεται».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι συνεχίζουμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της ΕΕ. «Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και 108ή χώρα σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους» σημειώνει, ενώ υπεραμύνεται της έννοιας της ατομικής ευθύνης ως πυλώνα της κοινωνικής ευθύνης και δηλώνει πως το ΕΣΥ ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr