Κιλκίς: 14χρονη επί 12 χρόνια έτρωγε τρίχες από τα μαλλιά της – Της έβγαλαν από το στομάχι 700 γρ.

0
45

Με ένα πρωτοφανές περιστατικό ήρθαν αντιμέτωποι οι γιατροί στο Κιλκίς.

Μία απίστευτη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας όταν μία 14χρονη από το Κιλκίς πήγε στα επείγοντα ιδιωτικής κλινικής με πόνους στο στομάχι. Εκεί οι γιατροί την εξέτασαν προκειμένου να κάνουν διάγνωση, μέχρι τη στιγμή που μία γιατρός είδε την ανήλικη να κάνει μία ύποπτη κίνηση, η οποία έμελλε να ξετυλίξει το κουβάρι αυτού του περίεργου περιστατικού.Συγκεκριμένα, η γιατρός αντιλήφθηκε ότι η 14χρονη έπασχε από το σύνδρομο Ραπουνζέλ, μία σπάνια διαταραχή σύμφωνα με την οποία ο ασθενής προχωρά σε κατάποση τριχών.

Στο στομάχι της 14χρονης εντοπίστηκαν 700 γρ. τριχών και οι γιατροί προχώρησαν μέσω επέμβασης στην αφαίρεση της μπάλας τριχών που είχε δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 14χρονη έτρωγε τις τρίχες της, καθώς και κλωστές από κουρτίνες και βαμβάκι, τα τελευταία 12 χρόνια.Η 14χρονη είναι καλά στην υγεία της, ενώ δέχεται ψυχολογική υποστήριξη.

Τι αποκάλυψε η χειρούργος
«Αρχικά επιχειρήθηκε η αφαίρεσή της λαπαρασκοπικά, αλλά λόγω του μεγέθους αυτό ήταν αδύνατο και έχει αφαιρέθηκε με ανοιχτό χειρουργείο. Η μάζα αυτή, στην ιατρική ορολογία, ονομάζεται τριχοπίλημα», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χειρουργός παίδων Κατερίνα Ραμματά, η οποία εξέτασε την έφηβη και πραγματοποίησε την επέμβαση.

Το τριχοπίλημα αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να δημιουργήθηκε σε διάστημα 12 χρόνων καθώς η μητέρα της 14χρονης ανέφερε ότι από τότε που ήταν δύο ετών είχε παρατηρήσει ότι το παιδί τρώει τα μαλλιά του.

Σπάνιο φαινόμενο
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ανέφερε η κ. Ραμματά και πρόσθεσε: «Έχουν αναφερθεί γύρω στις 500 περιπτώσεις παγκοσμίως, δηλαδή ως ποσοστό είναι γύρω στο 0,04%. Εγώ, προσωπικά, μέχρι τώρα δεν είχα αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό. Ο κάθε γιατρός μπορεί να μην έχει αντιμετωπίσει ποτέ στη ζωή κάτι τέτοιο, ειδικά τόσο μεγάλο».

Να σημειωθεί ότι το τριχοπίλημα είναι χαρακτηριστικό του Συνδρόμου της Ραπουνζέλ, μιας σπάνιας διαταραχής που πήρε το όνομά της από τη γνωστή ηρωίδα του παραμυθιού με τα μακριά μαλλιά. Δημιουργείται λόγω της τριχοτιλλομανίας, δηλαδή με την αυτόβουλη απόσπαση τριχών και κατάποση από τον ίδιο τον ασθενή. Οι ανθρώπινες τρίχες, που είναι ανθεκτικές στα γαστρικά υγρά και στις περισταλτικές κινήσεις του πεπτικού σωλήνα, προσκολλώνται σε λιπαρές ουσίες και τροφικά υπολείμματα και σχηματίζουν μια μάζα στο στομάχι, η οποία μπορεί να εκτείνεται στο δωδεκαδάκτυλο με τη μορφή ουράς και ενίοτε μπορεί να προκαλέσει απόφραξη εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr