Κίνα και Λευκορωσία εκφράζουν «ενδιαφέρον» για την ειρήνη στην Ουκρανία

0
40

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασαν «εξαιρετικό ενδιαφέρον» για την ειρήνη στην Ουκρανία μετά από συνομιλίες στο Πεκίνο.

Ο Α. Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του «υποστηρίζει πλήρως» σχέδιο του Πεκίνου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κίνα ανακοίνωσε σχέδιο για ειρηνευτικές συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας «σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας όλων των χωρών».

Η επίσκεψη έρχεται λίγες μέρες αφότου η Κίνα έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Γουάνγκ Γι στη Μόσχα όπου είχε συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν.

Η συνάντηση του Α. Λουκασένκο και του Σι Τζινπίνγκ συνέπεσε επίσης με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε χώρες της Κεντρικής Ασίας όπου έχει συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, η Κίνα και η Λευκορωσία «εξέφρασαν βαθιά ανησυχία» για τη σύγκρουση και «εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ταχύτερη δυνατή εγκαθίδρυση της ειρήνης στην Ουκρανία», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta.

Ο Α. Λουκασένκο έχει συνδράμει τον Ρώσο ηγέτη στον πόλεμό του στην Ουκρανία και οι παρατηρητές είδαν το ταξίδι του στο Πεκίνο ως ακόμα ένα σημάδι ότι η Κίνα συγκλίνει στις γραμμές της Ρωσίας και των συμμάχων της.

Στήριξη στο κινεζικό έγγραφο 12 σημείων

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας επαίνεσε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας.

Το έγγραφο 12 σημείων προτρέπει σε σεβασμό της «κυριαρχίας όλων των χωρών». Δεν αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και καταδικάζει τη χρήση «μονομερών κυρώσεων», έμμεση κριτική στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας αντιμετωπίστηκε με γενική δυσπιστία στη Δύση.

Πηγή: Pagenews.gr