Κίνα κορωνοϊός: Τέθηκε υπό έλεγχο η εξάπλωση των κρουσμάτων

0
47

Το τελευταίο ξέσπασμα του κορωνοϊού στο Πεκίνο φαίνεται να τέθηκε υπό έλεγχο, κατόπιν δηλώσεων ενός ειδικού από την Κίνα, αν και η πρωτεύουσα μπορεί ακόμη να περιμένει σποραδικά νέα κρούσματα.

Πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα από τις αρχές Φεβρουαρίου, που εντοπίστηκε στο κέντρο χονδρικής πώλησης τροφίμων Σινφάντι στο νοτιοδυτικό τμήμα της κινεζικής πρωτεύουσας αφού η πόλη έχει καταγράψει 158 μολύνσεις μετά την επιβεβαίωση της πρώτης στις 11 Ιουνίου.

Ευτυχώς οι Αρχές έδρασαν γρήγορα και το περιόρισαν

Παρότι καταγράφηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, μόλις μερικά κρούσματα, οι Αρχές έδρασαν γρήγορα για να περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης στην πρωτεύουσα, η οποία είχε λάβει πρόσφατα τα εύσημα για τα αυστηρά αντίμετρα που έλαβε. Μόλις μερικές ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, η πόλη επέστρεψε στο επίπεδο συναγερμού 2, το δεύτερο υψηλότερο σε ένα τετράβαθμο σύστημα επείγουσας απόκρισης, με αποτέλεσμα να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις των κατοίκων.

«Η επιδημία στο Πεκίνο έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας. Όπως δείχνουν οι πρόσφατοι αριθμοί, η 13η Ιουνίου ήταν η κορύφωση του τρέχοντος ξεσπάσματος, σύμφωνα με ισχυρισμούς του Γου στην τακτική συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα αφότου ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έπεσε σε 21 από 31 την προηγούμενη μέρα.

Πάντως το Πεκίνο δεν έχει τεθεί υπό αυστηρό lockdown για όλους

«Όταν λέω πως είναι υπό έλεγχο, δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μηδενιστεί αύριο ή μεθαύριο», προειδοποίησε ωστόσο. «Η τάση θα επιμείνει για μία χρονική περίοδο, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί, όπως είχαμε δει (στο Πεκίνο) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο». Αν και το Πεκίνο δεν έχει τεθεί υπό αυστηρό lockdown για όλους, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στην κεντρική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους, η κινεζική πρωτεύουσα έχει επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι κάτοικοι 32 συνοικιών που χαρακτηρίστηκαν μετρίου κινδύνου και μιας περιοχής που χαρακτηρίστηκε υψηλού κινδύνου απαγορεύεται να φύγουν από την πόλη, ενώ οι κάτοικοι περιοχών χαμηλού κινδύνου πρέπει να επιδείξουν αρνητικά τεστ προκειμένου να την εγκαταλείψουν. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ μέσα σε λίγες ημέρες καθώς οι αρχές ενέτειναν τις προσπάθειες να εντοπίσουν όσους μολύνθηκαν από κρούσματα της Σινφάντι ή όσους μολύνθηκαν από τον ιό εκεί.

Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα οι επαρχίες Χεμπέι, Λιαονίνγκ, Σιτσουάν και Ζεγιάνγκ είχαν αναφέρει μικρό αριθμό κρουσμάτων που σχετίζονταν με τη Σινφάντι. Επίσης, μια μικρή πόλη στη Χεμπέι με καθόλου κρούσματα που να συνδέονται με το Πεκίνο προχώρησε σε μερικό lockdown σήμερα, απαγορεύοντας την είσοδο σε φορτηγά και την έξοδο σε κατοίκους με πυρετό και βήχα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr